Для продовження реставрації старовинної церкви на Турківщині пропонують виділити мільйон гривень

З обласного бюджету для реставрації дерев’яної церкви Святого Михаїла (1663 р, ох. № 1441) у селі Ісаї Турківської територіальної громади Самбірського району пропонують виділити цього року мільйон гривень. Храм є пам’яткою архітектури національного значення, перебуває на балансі департаменту архітектури ЛОДА і не має користувача. Роботи тут будуть проводитися вже третій рік поспіль.

Про це повідомили у прес-службі ЛОДА, інформує Твоя Львівщина.

Не маючи належного догляду, у 2018 році святиня перебувала в аварійному стані. Тому у 2019 році тут почались протиаварійні, а згодом – реставраційні роботи. Загалом за два роки для церкви в Ісаях з обласного бюджету виділено близько 2,15 млн гривень. На 2021 рік – попередньо передбачається ще 1,0 млн гривень.

“У реставрації храму дуже важливо, аби процес був безперервним. Тому нам дуже важливо не тільки відреставрувати, а й зберегти унікальні розписи, зробити їх видимими для відвідувачів, вірних і туристів. Власної громади храм не має, у селі є новіша мурована церква. Тому нашою ціллю є відновити та оживити пам’ятку, включити її у перелік загальноукраїнських туристичних магнітів, а через це – показати людям важливість спадщини, її перспективність і її м’яку силу впливати на різні галузі нашого життя”, – каже директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.

Крім того, до осені для цього храму фахівці та громада мають створити візію ревіталізації у межах проєкту “Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження”. Також церква є претендентом на участь у конкурсі “Велика реставрація”.

Фото: ЛОДА

Нагадаємо, у 2019 році в обласному бюджеті для продовження реставрації храму в Ісаях було передбачено 1,45 млн грн. За ці кошти вдалося укріпити та замінити несучі конструкції даху та куполів, а два куполи над вівтарем та центральною навою – накрити ґонтом.

У 2020 році продовжили роботи з відновлення дахових конструкцій, зокрема завершення реставрації куполу над приміщенням бабинця. Для цього з обласного бюджету було виділено 700 тис. грн. З районного бюджету на збереження і відновлення храму гроші не передбачали.