Дерев’яна церква Собору Святого Івана Хрестителя, с. Волоща (1897 р.)

Їдучи з Комарна до Дрогобича чи навпаки, не упустіть нагоди ознайомитись на шляху із чудовою дерев’яною святинею Собору Святого Івана Хрестителя, що у селі Волоща Дрогобицького району.

Вигляд із південно-західної сторони

Історична довідка:

Вперше церква у с. Волоща згадується в документах 1515 року. Попередницею сучасної була дерев’яна церква, збудована у 1778 році у Самборі і перевезена до Волощі у 1786 році, оскільки попередня згоріла. Подальших відомостей про цей храм немає. І так аж до 1897 року, коли була збудована теперішня церква.

Так виглядав храм у 1992 році

Розташування:

Знайти святину можна у північно-західній частині села між житловою забудовою вулиць Зарічна та Тиха. Храм стоїть на роздоріжжі, поряд можна побачити невеликий ставок.

Загальний вигляд зі сторони вул. Зарічна
Південно-східна сторона, вигляд зі сторони ставка

Опис:

Збудована у класичному стилі, тризрубна, триверха церква. Вівтарем звично орієнтована на схід. Всі три зруби в плані квадратові, двоярусні (восьмерик на четверику), перекриті шоломовими банями з ліхтарями та маківками. Центральний зруб ширший і об’ємніший, в порівнянні з боковими. До вівтаря прибудовані невеликі ризниці. По периметру храм оточує вузьке піддашшя. Головний вхід із заходу, виділяється цікавим портиком з трикутним фронтоном, що опирається на два стовпи. Є ще південний вхід, який веде прямо до нави.

Вхід у храм
Північна сторона

Десь на початку 2010-х церкву ремонтовано, та так, що стіни зовні суцільно оббили металевим сайдингом коричневого кольору, вікна замінили пластиковими, пофарбували дахи, замінили вхідні двері.

Дзвіниця:

Дерев’яна триярусна дзвіниця, завершена шоломовою банею, розташована на південний-захід відносно церкви. Ремонтована разом з храмом.

Дерев’яна дзвіниця

Релігійна громада:

Храм перебуває у користуванні вірних Української греко-католицької церкви.

Пам’ятка архітектури:

На стіні при вході висить табличка про те, що храм Івана Хрестителя і Чесного Животворного Хреста є пам’яткою архітектури, проте охоронний номер чомусь не вказаний.

Табличка на стіні

Автор фото: Роман Гарасим