Дерев’яна церква Святого Івана Богослова, с. Юшківці (1729 р.)

Одна з найстаріших церков Жидачівського району збереглась у невеликому селі Юшківці, що розкинулось в межах мальовничого Ходорівського опілля. Ця унікальна святина вже майже 300 літ служить духовним прихистком для місцевої громади.

Історична довідка:

Церква у Юшківцях збудована в 1729 році. Щоправда подекуди зустрічаються відомості про 1802 рік. Але відштовхуватимемось від першої дати. У 1876 році церкву поповнили настінні образи, які змальовують сюжет Хресної дороги Ісуса Христа. У 1925 році зазнала значної перебудови, після якої ймовірно й набула теперішнього вигляду. За радянської влади її намагались перетворили на склад міндобрив, як це часто робили з храмами совіти, але місцеві мешканці стали на захист святині і цього не зробили. Щоправда понад двадцять років із 1960-х до 1989 року була зачиненою. На території храму росте дуб, посаджений сотником УПА Заставним А. П. 30 червня 1942 року, в першу річницю Акту Відновлення Української Держави.

Фото 1989 року. Джерело: Прадідівська слава

Розташування:

Стоїть святиня у північно-західній частині села поміж житловою забудовою на невеликому підвищенні. Дерев’яну церкву можна помітити ще здалека, рухаючись польовою дорогою із сусідніх Бориничів.

Вигляд на фоні села

Опис:

Церква тризрубна в плані, одноверха, вівтарем орієнтована на схід. Квадратовий зруб нави дещо ширший від бокових зрубів. До вівтаря з півночі прибудована невелика мурована ризниця. Світловий восьмерик нави завершується об’ємною банею з маленькою маківкою, оббитими бляхою. Трисхилі дахи бокових зрубів вівтаря та бабинця також завершують маківки.

Вигляд із північно-східної сторони
Зі сторони бабинця

Головний вхід у храм із західної сторони, є ще один з південної. Оточує церкву піддашшя, під опасанням якого стіни вертикально шальовані дошками. Верхня частина також шальована дошками з лиштвами, пофарбованими у жовтий колір. Щоправда за останньої інформацією, церкву оббивають якимсь сучасним матеріалом. Вікна великі, прямокутні, з південної сторони чотири вікна у нижньому ряді та одне у восьмерику нави. З північної лише два в центральному зрубі та восьмерику. Є ще одне зі сходу. На момент відвідин святині ще були автентичними (серпень 2018 року).

Вигляд з південної сторони

Дзвіниця:

На захід від храму збереглась дерев’яна двоярусна дзвіниця з трьома дзвонами. У плані квадратова, вкрита пірамідальним дахом та вертикально шальована дошками.

Релігійна громада:

Церква Івана Богослова в Юшківцях перебуває у користуванні громади Української греко-католицької церкви.

Пам’ятка архітектури:

Церква є пам’яткою архітектури місцевого значення. Зареєстрована у списку нерухових пам’яток під №1915-М.

Автор фото та публікації: Роман Гарасим

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *