Дерев’яна церква Святого Миколи, с.Передільниця (1736 р.)

Село Передільниця Старосамбірського району знаходиться в 2 кілометрах від траси Нижанковичі – Добромиль. Найвеличніша пам’ятка села – маловідомий палацовий комплекс, розташований та території покинутої військової частини. Проте сьогодні говоритимемо про іншу, не менш цінну пам’ятку – дерев’яну церкву Святого Миколи 1736 року.

Твоя Старосамбірщина ознайомить Вас із цією архітектурною перлиною.

Історична довідка:

Про церкву у Передільниці згадано у податкових реєстрах 1507 та 1589 роках. Проте жодних відомостей про церкву у XVI – XVII ст. не віднайдено. Про дату створення церкви, яка збереглась до нашого часу, свідчили різьблені написи на надпоріжниках західних і південних дверей – 1736 рік:
– На західних дверях (в перекладі): “Збудована ця Церква Року Божого 1736 Місяця Травня дня 29”.
– На південних дверях (в перекладі) : “Збудована ця церква Року Божого 1736 Місяця Травня дня 29 за настоятеля Священо Ієрея Теодора Ліщинського Пресвітера Передільницького коштом всієї громади. Того ж року голод був. Року 1736 в день Св. Анни потоп страшний був”.
Тепер напис на дошці із західних дверей вчеплений на ланцюжках до піддашшя зі східної сторони, що відразу кидається в очі.

У 1873 році нові ікони для іконостасу та стінопис церкви намалював маляр Ян Андрій Зємба.

Фото 1908-1914 рр. Автор: F. Wilczkowski, www.fototeka.ihs.uj.edu.pl

З 1962 по 1988 рік церква не діяла. Це були часи радянської окупації.


Розташування:

Храм розташований у центрі села, 50 метрів на захід від перехрестя двох головних доріг у селі.

Вигляд зі сходу від дороги

Опис:

Зведений храм зі смерекових брусів на дубових підвалинах. Стоїть на бетонному фундаменті після ґрунтовного ремонту у 1957 році. Тоді ж всередині у всіх об’ємах влаштували пласкі стелі. За архітектурними формами храм належить до тридільних одноверхих. Хоч як виявляється, церква первісно була триверхою. Про це можна дізнатись з опису 1743 року, який залишив візитатор після відвідин нещодавно збудованого храму. На одноверний храм перетворили під час одного з ремонтів, ймовірно на початку ХІХ ст.

Вид із південного-заходу

На початку XX ст. до вівтаря з півночі і півдня добудовані ризниці. Бокові зруби накриті двосхилим дахом. Центральний, дещо ширший від бокових, накритий пірамідальним дахом і завершений маківкою з ліхтарем. Стіни вертикально шальовані дошками, що після останнього ремонту пофарбовані у тілесний колір.

Входи до храму із двох сторін – західної та південної. У центральному зрубі два вікна з півдня і одне з півночі. Також меншого розміру вікна є зі сходу та заходу.

Вхід до храму із західної сторони

Дзвіниця:

На захід від церкви розташована стовпова дерев’яна двоярусна дзвіниця розміром 4,8 х 4,8 м. Збудована разом із церквою у XVIII ст. Дуже велично виглядає завдяки своїм розмірам – дзвіниця вища за сам храм.

Вигляд з північного-заходу

Релігійна громада:

Храм перебуває у користуванні Української греко-католицької церкви.


Пам’ятка архітектури:

Передільницька церква разом з дзвіницею належать до пам’яток архітектури національного значення. В реєстрі нерухових пам’яток перебувають під охоронними номерами 1433/1 та 1433/2 відповідно. Будь-які самовільні зміни неприпустимі згідно Закону України “Про охорону культурної спадщини”.

Автор фото та публікації: Роман Гарасим


При написанні матеріалу використовувались джерела:
– веб-сайту decerkva.org.ua;
– Слободян В. “Українське сакральне будівництво Старосамбірського району”. – Львів: Камула.-2015. – 424 с.