Дерев’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці, с. Стовпин (1700 р.)

Один з кращих творів народного будівництва сакральної архітектури галицької школи можна зустріти у селі Стовпин Буського району.

Вигляд церкви з південної сторони

Історична довідка:

Відомо, що дерев’яна церква у Стовпині збудована у 1700 році, проте сьогоднішнього вигляду набула внаслідок перебудов впродовж свого солідного віку.

Розташування:

Побачити церкву можна при головній дорозі в південній частині села. Стоїть на рівній ділянці, поряд просторий вигінець.

Опис:

Церква тризрубна і триверха, вівтарем орієнтована на схід. Стоїть на фундаменті, що складається з окремих кам’яних брил та дубових колод. Всі три зруби – нава, вівтар та бабинець – квадратові у плані. Щоправда бічні зруби дещо вужчі від центрального. До вівтаря з обох сторін прибудовані ризниці. А до бабинця із західної сторони прибудований великий присінок з двома дверима. Ймовірно, раніше їх могло бути троє, оскільки із північної сторони, де нема дверей, зберігся дашок, який виступає з піддашшя так само як і з тих сторін, де є двері. Із західної та південної сторін влаштований невеликий ґанок з піддашшям на двох стовпцях. По периметру споруду оточує піддашшя з широким випуском, що опирається на кронштейни, закріплені на стінах зрубів дерев’яними кілочками.

Присінок
Вхід до храму

Центральний та західний двоярусні зруби завершуються шоломовими банями, над навою – ліхтарем та маківкою з ковніром. Одноярусна вівтарна частина – високим пірамідальним верхом.

Ззовні нижній ярус церкви вертикально шальований дошками, пофарбованими у жовтий колір, а восьмерики (другий ярус) оббиті бляхою, так само як і верхи. Вікна прямокутної форми. При чому у стінах нави встановлені у два ряди, а в бабинці по одному, проте значно більших розмірів.

Вигляд з північно-західної сторони

В інтер’єрі біля західної стіни бабинця влаштовані хори. Західний і центральний зруби сполучуються широкою лучковою аркою. Іконостас триярусний та різьблений, виконаний в стилі рококо.
Стіни та внутрішні площини бань обклеєні живописом, який виконаний на полотні.

Дзвіниця:

Дерев’яна, двоярусна, квадратова у плані дзвіниця того ж року, що і церква. Стоїть на подвір’ї з південно-західної сторони від храму. Завершена чотирисхилим наметовим дахом, що покритий бляхою. Перший ярус зрубний, а другий каркасний і завершений аркадою з чотирьох арок із кожної сторони. Споруда обшита вертикально дошками, які так як і церква, пофарбовані у жовтий колір. Один з трьох дзвонів створений в 1657 році. Разом з церквою дзвіниця утворює чудовий архітектурний ансамбль народної сакральної архітектури.

Дзвіниця, вигляд з південно-західної сторони

Релігійна громада:

Церква в користуванні Української греко-католицької церкви.

Пам’ятка архітектури:

Пам’ятка архітектури місцевого значення. Охоронний номер 439-1/М та 439-2/М.

Автор фото: Роман Гарасим