Дерев’яна церква Перенесення Мощей Святого Миколи, с. Селиська (1860 р.)

Поперед мальовничих краєвидів і найвищих вершин Подільської височини, у невеличкому галицькому селі з набагато більш серйозною назвою – Селиська, затаїлась справжня духовна та архітектурна перлина краю. Це дерев’яна церква Перенесення Мощей Святого Миколи. Божий дім, який ще з ХІХ ст служить місцевим мешканців та радує своїм витонченим виглядом всіх, хто коли-небудь опиняється у селі.

Вигляд з південно-східної сторони

Історична довідка:

Відомо, що храм у Селиськах збудований у 1860 році. На жаль, більше історичних відомостей не вдалося знайти.

Розташування:

Святиню добре видно ще здалека. Побачити можна серед дерев, їдучи з села Романів у сторону Затемного. Стоїть вона на схилі гори над селом у південно-східній його частині. Відносно недалеко від головної дороги.

Вид з головної дороги

Опис:

Збудований з дерева храм тридільний у плані, одноверхий. Стоїть на високому фундаменті. Вівтарем орієнтований на схід, до якого з півночі примикає ризниця (до речі, мурована). Зруб нави ширший від бокових. Восьмерик над навою завершується шатровим верхом із ліхтарем, оббитими бляхою. Ліхтарі розміщені також і на гребенях дахів вівтарної частини і бабинця. До бабинця із заходу прибудований ґанок, у якому розміщені два входи.

Вхід у храм

Оточена церква широким піддашшям навколо, оперте на кронштейни. Під опасанням відкритий зруб, а стіни вище покриті ґонтом. Це додає значної окраси церковці. Вікна виглядають автентичними – прямокутної форми і розміщені в один ряд.

Дзвіниця:

Поряд стоїть двоярусна дерев’яна дзвіниця з широким піддашшям, що закриває відкритий нижній ярус та накрита шатровим верхом. Разом з церквою творять чудовий архітектурний ансамбль.

Чудовий архітектурний ансамбль
Гармонійне поєднання з навколишнім середовищем

Пам’ятка архітектури:

Храм є пам’яткою архітектури місцевого значення, занесений у реєстраційний список під №1470-М.

Автор фото: Роман Гарасим



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *