Дерев’яна церква безсрібників Косми і Дем’яна, с. Долішнє (1700 р.)

Вигляд південної сторони

Історична довідка:

Перша письмова згадка про церкву у Ляшках датується 1691 р. Теперішня збудована з дерева 1700 року, про що свідчить табличка на стіні храму. Це означає, що вона є однією з найстарших на теренах Миколаївського району. Щоправда є відомості, що дерев’яна церква у Ляшках була збудована у 1780 році, але невідомо чи маються на увазі Ляшки Долішні чи Ляшки Горішні, адже у Горішніх також колись була дерев’яна церква, яка начебто проіснувала до XIX ст.

Так виглядала церква у 1989 році. Фото М. Жарких

Розташування:

Церква є справжньою окрасою села, яку можна побачити здалека, адже стоїть вона на горбочку, що з півночі підноситься над селом.

Справжня окраса села

Опис:

За своїми формами церква у Долішньому тризрубна, безверха, накрита двосхилими дахами, на гребенях яких можна побачити три восьмибічні вежі з маківками. Стіни покриті ґонтом, що додає певного колориту. Вікна невеликі, а у бабинці розміщені у два яруси. Із заходу перед бабинцем прибудований присінок.

Вигляд з півночі
Вигляд з південного-сходу
Вхід у храм

Дзвіниця:

З півдня від церкви стоїть мурована дзвіниця з арочним входом на церковне подвір’я, на якому у західній частині стоїть скульптура Пресвятої Богородиці з Дитям 1909 року, а посередині хрест 1904 року. Також на подвір’ї росли багатовікові липи, але їх вже зрізали.

Вигляд дзвіниці з півночі
Вигляд церкви з-під арочного входу дзвіниці

Релігійна громада:

Церква у користуванні громади Української греко-католицької церкви.

Фото: Роман Гарасим