В цей день 130 років тому на Самбірщині народився Осип Сорохтей

Осип Сорохтей – український маляр, графік, карикатурист, педагог. Народився 28 лютого 1890 року в селі Баранівці Самбірського повіту в сім’ї залізничника.

З часом родина Сорохтеїв переїхала на постійне проживання до міста Станіслава (тепер Івано-Фран­ківськ). Невдовзі батько загинув на роботі. Осип ріс без тата у Станіславі.

Ще змалку використовував кожну можливість для малювання. Навіть тікав зі школи на передмістя до свого учителя — невдалого художника-маляра, втім найкращого вихователя.

У 1910 році закінчив учительську семінарію у Станіславі.

У 1911-1914 рр. навчався у Краківській академії красних мистецтв (записався туди як українець).

У роки Першої світової війни перебував на фронті у лавах Легіону УСС. Учасник визвольних змагань.

Вже після війни у 1919 році поновив навчання у Краківській академії мистецтв, після закінчення якої з 1920 по 1926 рр. працював учителем малювання в гімназіях Станіслава, потім Снятина (1926–1928) і з 1929 року знов Станіслава.

Працював головно у техніці рисунку й акварелі, рідше олії. Повні експресії графічні портрети Т. Шевченка, І. Котляревського, І. Франка, Є. Гребінки, М. Менцинського, Марка Черемшини, С. крушельницької, С. Людкевича та ін., прикарпатські краєвиди, натюрморти, картини соціально-побутового («В городі», «Зустріч», «Везуть сіно», «Рубають дрова», «Інвалід», «Безробітні», «Брукують вулицю», «У коваля», «Фірман», «Штукатури» тощо) й історичного жанрів («Збір дружини на рать», «Княжий город», «Козаки в поході», «Бандурист» тощо), релігійні композиції (серія страстей Христових), численні шаржі стрільців і старшин УСС, учителів, церковних, культурних і громадських діячів.

Учасник виставок Гуртка діячів українського мистецтва, Асоціації нещалежних українських митців, Українських січових стрільців у Львові.

Загалом знайдено понад тисячу його творів. Вони представлені, в основному, у Львівській галереї мистецтв та Івано-Франківському художньому музеї.

На честь Осипа Сорохтея названі вулиці у Львова та в Івано-Франківську.