В Україні проведуть інвентаризацію лісів: вперше з 1996 року

У вівторок, 23 червня, президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає проведення Національної інвентаризацію українських лісів (НІЛ).

Про це повідомили у Державному агентстві лісових ресурсів.

Там розповіли, що завдяки підписаному закону, який вносить зміни до Лісового кодексу України, вперше з 1996 року буде отримана повна і оновлена інформація щодо фактичної лісистості країни, запасах деревини і її технічної придатності.

Також зазначається, що відстежувати зміни у рості дерев на певній ділянці і оцінити стан українських лісів в цілому можна буде на спеціальному сайті інвентаризації.

За словами глави Держлісагентства Андрія Заблоцького, наразі відомство має інформацію лише про 73% українських лісів, тоді як інші 27% знаходяться у віданні різних органів влади.

Національна інвентаризація лісів (НІЛ) дасть точну статистику щодо кількісних і якісних показників стану і динаміки лісів. Це дозволить встановити ресурсний потенціал для планування і ведення лісового господарства, лісового держкадастру та моніторингу навколишнього середовища.

Перший етап інвентаризації буде тривати два роки, після чого її повторять, щоб простежити зміни у прирості дерев. НІЛ проведуть на 18 тисячах лісових інвентаризаційних ділянках, щоб оцінити запаси лісових насаджень і визначити площу самозаліснених сільськогосподарських земель.

Уся інформація про стан лісів і ріст дерев на певних ділянках буде доступна на сайті інвентаризації. З 2019 року працює онлайн-карта вирубки лісу.

Нагадаємо, що у жовтні 2019 року парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт № 0873 про заборону на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону. За рішення проголосував 301 депутат.

Зазначимо, що щороку планета втрачає обсяги лісового покриву, які можна порівняти з територією Великої Британії. Рівень втрат сягає 26 млн га на рік, і за останні пʼять років він швидко зростає, попри зобовʼязання, взяті країнами за відповідною декларацією ООН