В Україні дітей більше не прийматимуть у дитячі будинки, – Мінсоцполітики

В Україні з 2020 року дітей не влаштовуватимуть до будинків дитини, а будуть направляти до патронатної або прийомної сім’ї чи сімейного будинку дитини. Про це  пише Твоя Україна посилаючись на повідомлення Департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації.


«З 2020 року дітей не влаштовуватимуть до будинків дитини, а держава і громада буде здійснювати всі заходи, щоби зберегти можливість проживання та виховання дитини з рідними батьками, а також допомагати їм у складних життєвих обставинах. У виключному випадку діти будуть направлені до патронатної або прийомної сім’ї чи сімейного будинку дитини», – зазначив заступник міністра соціальної політики України Олег Коваль.

За його словами, до 2023 року на місці дитячих будинків будуть організовані паліативно-реабілітаційні центри. Ці центри надаватимуть допомогу усім дітям, незалежно від їхнього соціального статусу та віку.


Заступник міністра додав, що з цього року влаштування дітей до дитячих будинків стане платним, а паліативно-реабілітаційні центри будуть опікуватись не тільки тими дітьми з особливими потребами, що проходять реабілітацію у центрах, але й надавати усю необхідну допомогу дітям, що вже виховуються у прийомних сім’ях.


Своєю чергою уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба зазначив: «Навіть найкращий притулок ніколи не замінить дитині сімейного тепла та турботи. Тому усі області адміністрації мають завершити розробку програм з влаштування дітей, залучити до цієї роботи адміністрації міст, районів та об’єднаних територіальних громад. Світова практика і затверджена урядом Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки передбачає перехід на систему, що забезпечить догляд і виховання дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовищі».