В Україні буде встановлено пам`ятник Любомиру Гузару.

В Україні планують встановити пам`ятник Блаженнішому Любомиру Гузару, але наразі невідомо де його буде споруджено – повідомляє: «Твоя Україна», посилаючись на видання: «Форпост».

Минулого року Вінницькими місцевими парафіями греко – католицької церкви було розпочато збір коштів для встановлення пам’ятника Любомиру Гузару.  

Для цього було обрано макет скульптора Олеся Сидорука. Для реалізації цього проекту потрібно 37 тис. доларів. Кошти збирають через пожертви, бо громада таких коштів не має.

 Сама ідея встановити пам’ятник Блаженнішому Любомиру Гузару виникла ще у 2018 році під час круглого столу, в якому брали участь представники парафії і місцеві історики – каже о. Григорій Рогацький, настоятель храму Покрови Пресвятої Богородиці у Вінниці.

На даний момент проект пам`ятника вже готовий і скульптори розпочали роботу.

За словами о. Григорія ескіз пам`ятника передає простоту, яка була властива Блаженнішому Любомиру. Владика буде зображений у повний ріст, одягнений у камізельку поверх підрясника спираючись на палицю.

Авторами пам’ятника є двоє українських скульпторів – Олесь Сидорук та Борис Крилов.

“Блаженніший Любомир у Вінниці був двічі, і це щоразу вражало, бо приходили на зустріч з ним люди, які взагалі не мали стосунку до УГКЦ… Крім того, батько Любомира Гузара, коли служив у лавах Української Галицької Армії, побував на Вінниччині”, – каже о. Григорій.

 Виготовлення пам’ятника обійдеться у 37 тисяч доларів.

“Ми вже зібрали 10 тисяч, і 5 березня ці кошти передали скульпторам, які вже почали роботу над пам’ятником. Решту коштів ми ще шукаємо. Нам потрібне оживлення думки про Блаженнішого Любомира Гузара. Ми не хочемо просто створити йому пам’ятник. Ми хочемо, щоби мудрість, яку він нам залишив, допомагала людям зростати у святості”, – розповів о. Григорій.

О. Григорій розповідає, що до збору коштів долучаються навіть ті, хто не має жодного відношення до УГКЦ.  Декотрі люди стверджують, що пізнали Українську Греко-Католицьку Церкву саме через Блаженнішого Любомира Гузара.

Де саме буде споруджено пам`ятник, поки не відомо. О. Григорій просить місцеву владу і парафіян долучитися до цього вибору,  адже це місце має бути гідне, резюмував священик.