В Олеську обвалилась частина даху костелу XVIII століття

3 січня 2020 року у смт Олесько обвалилась частина даху костелу Капуцинів XVIII століття. В результаті обвалу ніхто не постраждав, музейні предмети збережені та убезпечені.

Як вдалося з’ясувати, будівля, що є пам’яткою архітектури національного значення, перебуває на балансі Львівської ОДА, проте користувалась нею Львівська національна галерея імені Б.Г. Возницького (надалі Галерея).

От що кажуть у Галереї: “Фактично, ми знову вперлись лобом у гальмування передачі Галереї, тобто Міністерству культури, молоді і спорту, земельних ділянок та будівель музеїв. Більше десяти років Львівська обласна державна адміністрація не передає будівлю цього фондосховища до органу управління Галереї. Міністерство культури, молоді та спорту не може фінансувати протиаварійні та реставраційні роботи згідно бюджетного законодавства.”

Галерея використовувала приміщення як фондосховище, переважно для скульптур. Як заявили у Галереї, вони не могли проводити протиаварійні роботи через те, що де-юре споруда їм не належить. Проте як з’ясувалося згодом, роботи хтось таки проводив. І саме під час їх виконання стався обвал.

Ще у липні минулого року була створена комісія з представників Галереї, Львівської ОДА та Державної служби надзвичайних ситуацій, яка у висновках зазначила про загрозливий стан даху. Були розписані рекомендації щодо усунення аварійності. Та в результаті не було розроблено навіть проектно-кошторисної документації. Хто ж тоді проводив ремонтні роботи і за яким проектом, наразі залишається здогадкою.

Ну що ж, сподіваємось, що пам’ятку вийде врятувати, а дах відновлять. А наразі маємо те, що маємо…