У дівчинки виявили хворобу Лайма після укусу кліща (симптоми)

Кліщ вкусив дівчинку на дитячому майданчику. У Дніпрі у дитини виявили хворобу Лайма через місяць після укусу кліща. Спершу аналіз не показав вірус.

Про це розповіла мама дівчинки Яна Демченко в одній з груп у фейсбуці, інформує Твоя Україна.

У Дніпрі у маленької дівчинки, яку вкусив кліщ на дитячому майданчику, діагностували хворобу Лайма. Виявити збудника вдалося лише за місяця після інциденту, коли в дитини підвищилася температура і виник біль у тілі.

Як розповідає жінка, кліщ був маленький і батьки його навіть одразу не помітили на тілі дівчинки. Коли все ж виявили кліща, то відвезли дитину до лікарні. Там медики вилучили комаху і запропонували зробити аналіз, який у результаті не виявив хвороби Лайма.

Крім того, жінка каже, що через кілька тижнів два кліща вкусили ще і середнього сина. Їх вилучали за тим же принципом і результати досліджень теж були негативними.

Втім, вже через місяць після першого укусу в молодшої дитини підвищилася температура тіла до 39 градусів та збільшилися шийні лімфовузли.

Крім того, на тілі дитини з’явилася червона пляма. Водночас, як каже мама, пляма була не в місці укусу. За її словами, почервоніння нагадувало радше алергію, але воно не свербіло, не пекло і не було гарячим.

Дівчинка скаржилася лише на біль в животі, ногах і спині, показуючи на нирки. У результаті лікарі підтвердили, що дитина інфікована хворобою Лайма.

Інфекційна хвороба передається людині під час присмоктування чорноногих кліщів до шкіри. Активність нападів припадає на квітень-травень та серпень-вересень.

Кліщів менше на природі в сонячну спекотну погоду та більше – в прохолодну та похмуру. Окрім цього, мізерні комахи можуть потрапити у вашу оселю навіть разом з букетом квітів чи домашніми улюбленцями.

Хворобу Лайма спричинюють борелії, яких переносять виключно кліщі. Зараження відбувається, коли комаха впорскує слину в ранку. Щороку в Україні фіксують до 1500 випадків зараження на бореліоз.

Початкові симптоми хвороби Лайма проявляються протягом 5-11 днів після моменту укусу, стільки триває інкубаційний період. Перші ознаки нагадують симптоми грипу.

Переважно, місце укусу сильно напухає, з’являється червона пляма, може відбутись параліч лицьового нерва.

Несвоєчасне звернення до медиків може обернутись “букетом” серйозних хронічних захворювань – від болю у суглобах і проблем з нервовою та серцево-судинною системами до неврологічних розладів. Бореліоз може призвести навіть до інвалідності.

Укус кліща_2
Укус кліща_3