Відійшов у вічність почесний громадянин Новояворівська – Лука Олендій

Відійшов у вічність почесний громадянин міста Новояворівськ – Олендій Лука Михайлович, який народився в сім’ї національно-свідомих селян в селі Завидче Радехівського району.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на прес-службу Новояворівської міської ради.

Лука був справжнім патріотом своєї держави. Він сміливо відстоював національну ідею та боровся за свободу і незалежність України у лавах Української Повстанської Армії (УПА).

За своє життя, він пройшов 18 місяців тюремних катувань у місті Радехові та Львові, етапування в товарняку на схід в сибірську глухомань, де відбував покарання в Ухті, Карлазі, Красноярську.

У 1958 році Лука Олендій повернувся із десятирічного заслання та у 1966 році в пошуках роботи дізнався, що у Яворівському районі будують підприємство “великої хімії”, де можна було влаштуватись на роботу. Він приїхав в Янтарне (сьогодні – Новояворівськ) та працював столяром на різних об’єктах.

Найважливішою будовою для самого пана Олендія і для новояворівчан є збудована під його керівництвом церква святих апостолів Петра і Павла. Це найкраща пам’ятка його нелегкого трудового і життєвого шляху для нього самого, його сім’ї і громади міста.


Рішенням урочистої сесії Новояворівської міської ради VI скликання за №232 від 12 липня 2011 року присвоєно звання почесного громадянина міста Новояворівська.


Чин похорону відбудеться сьогодні, 21 лютого, о 14.00 год в храмі св. апп. Петра і Павла.


Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким з приводу непоправної втрати Луки Михайловича.
Вічна пам’ять…