“Вчора, на жаль, ми втратили “Мрію”, але стару “Мрію”. А нову мрію ми побудуємо” – Зеленський

Літак стояв в аеропорту Гостомель, де вчора точилися запеклі бої.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російські окупанти спалили найбільший у світі український літак “Мрія” у суботу, 26 лютого. 

Про це він сказав під час нового відеозвернення 27 лютого. 

“Вчора, на жаль, ми втратили “Мрію”. Але стару “Мрію”. А нову мрію ми побудуємо. Слава Україні!”, – прокоментував Зеленський знищення окупантами Росії українського літака. 

“Росія поцілила “Мрію”, як символ можливостей української авіації. Ан-225 “Мрія” – авіаційний гігант, на рахунку якого рекорди по перевезенню максимального комерційного вантажу та найдовшого і найважчого в історії авіації моновантажу, вантажопідйомності. На жаль, сьогодні ці опції втрачені”, – зазначили в Укроборонпромі.

У відомстві запевнили, що “Мрія” буде відновлена, але це коштуватиме понад 3 млрд доларів та потребуватиме понад п’ять років роботи.

“Наше завдання зробити так, аби ці витрати покрила саме Російська Федерація, яка завдала умисної шкоди українській авіації та сектору вантажних авіаційних перевезень”, – заявили в Укроборонпромі.

Зазначається, що на момент вторгнення російської армії АН-225 знаходився на ремонті в аеропорту Гостомель, тому не встиг вилетіти з України. “Росія знищила нашу “Мрію”, але мрію про вільну від окупанта Україну знищити неможливо. Ми боротимемось за нашу землю та наш дім до переможного кінця”, — наголосив генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв.

Джерело: Суспільне, ТСН