Верховна Рада України повернула селу на Львівщині назву, яка була до декомунізації

Сьогодні, 6 жовтня, Верховна Рада України прийняла Постанову “Про перейменування села Мармузовичі Буського району Львівської області”. Відповідно, за дану постанову проголосували народні депутати наступним чином: 263 голоси – За, 18 – Проти, 14 – Утрималось, 50 – Не голосувало.

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на постанову Верховної Ради України та сайт “Главком”.

Зазначимо, що селу Мармузовичі Львівської області повернули назву, яка була в нього до перейменування у рамках декомунізації – Андріївка.


Як розповів народний депутат із “Європейської Солідарності” Володимир В’ятрович, назва Мармузовичі була відома ще з XV століття. Однак сьогодні нардепи повернули населеному пункту комуністичну назву Андріївка, яка з‘явилася в 1946 році “для увічнення комуністичного активіста вбитого українськими повстанцями”.

Іншої думки є народний депутат з Львівщини Тарас Батенко, який схвалює повернення до попередньої назви села.

“У селі Андріївка точно не живуть прихильники комунізму, члени КПУ чи навіть КПЗУ! П’ять років люди були заручниками поспішного рішення парламенту минулого скликання. Люди хочуть жити в селі Андріївка і тепер воля людей виконана. Хай Андрій Первозванний як ангел охоронець боронить мешканців цього прекрасного села!”, – зазначив нардеп.


Нагадаємо, у 2016 році Український інститут національної пам’яті вирішив перейменувати село, бо воно було названо на честь комуніста Андрія Андрєєва. Хоча деякі представники нинішньої влади наполягають, що комуністи у 1946 році начебто переназвали це село на честь Андрія Первозданного.

Варто додати, що деякі жителі села Андріївка, яке рішенням Верховної Ради було перейменовано на Мармузовичі, кілька років тому виступили проти цього рішення і закликали ексспікера Верховної Ради Андрія Парубія не підписувати відповідну постанову.

За словами місцевих жителів, село отримало назву начебто на честь директора машинно-тракторної станції Івана Андреєва. Село називалося Мармузовичі до 1630 року, а з 1630 до 1946 – Ферлеївка.


Світлина – Буське радіо