Близько 1500 грн податку з кожного гектара: дрібним фермерам готують «сюрприз»

Законопроєкт вже пройшов профільний комітет і скоро буде виноситись в залу на голосування. Слуги народу готують новий зашморг для українців…

Зазначається, що фермерів змусять із кожного гектара щороку платити до місцевих бюджетів близько 1,5 тис. грн (5% від нормативної оцінки землі, за розрахунками авторів законопроєкту) – незалежно від доходу. Для пересічного «одноосібника» з його чотирма гектарами це означатиме рахунок у 6 тис. грн.

Народні депутати зі “Слуги народу” та групи “Довіра” придумали новий податок, який ляже на плечі дрібних фермерів. Пересічний власник паю платитиме шість тисяч гривень на рік. Ініціативу підтримує великий агробізнес, а прихильники закону вважають, що новий податок, завадить спекуляціям на ринку землі.

Згідно з даними Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру, близько 7 млн українців володіють земельними паями – в середньому близько 4 га кожен. З-поміж них 4,7 мільйонів власників паїв є одноосібниками, тобто тими, хто обробляє землю самотужки. Решта – здають паї в оренду великим агрофірмам або холдингам.

Фактично законопроєкт №3131 є віджимом землі на користь великих латифундистів, адже селяни не зможуть заплатити такі кошти за свою землю або будуть віддавати останнє.

Нині одноосібники сплачують лише земельний податок, який, відповідно до підрахунків експертів, становить близько 140 грн за гектар.

Нагадаємо, що законопроєкт №3131 зареєстрований ще у лютому, а основним нововведенням є запровадження мінімальної податкової сплати з кожного гектара землі сільгосппризначення.

У червні проєкт отримав “зелене світло” на прийняття за основу від комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики і включений до порядку денного парламенту. Доповідачем за ним визначений народний депутат від “Слуги народу” Мар’ян Заблоцький.

У Світовому банку, який консультує українську владу у питанні аграрних реформ, коментуючи законопроєкт № 3131, зазначили, що підтримують детінізацію, але становищем дрібних фермерів стурбовані.