А ви знали ці неймовірні факти про День Святого Валентина або ж День всіх закоханих?

Щороку 14 лютого у багатьох країнах світу з розмахом відзначають День святого Валентина, який присвячений усім закоханим парам. Люди до цього дня запасаються “валентинками”. Існує також легенда про священослужителя Валентина, який у ІІІ ст начебто таємно вінчав закохані пари попри заборону імператора Клавдія ІІ.

Як ж насправді виникло свято, яка його історія, хто такий Святий Валентин і чому саме 14 лютого почали святкувати? Спробуємо дати відповіді на всі ці запитання.

Хто такий Святий Валентин?

До ІІІ століття, ще до поділу церкви у 1054 році на католицтво і православ’я, жили і мученицьки загинули за віру три Валентина. Про першого ми знаємо тільки, що він помер в Карфагені разом з групою одновірців. Тому його не розглядають як кандидата на роль покровителя Дня закоханих.  Для нашої розповіді представляє інтерес римський священик Валентин. Його страта була проведена в 269 році нашої ери. Також ім’я Валентин носив єпископ Інтерамна. Він також був страчений. Всього лише за те, що намагався звернути в християнську віру отрока градоначальника. Не виключено, що в легенді згадується саме цей святий.

Чому 14 лютого?

Папа Римський Геласій І канонізував святого Валентина у 496 році і присвятив йому день пам’яті 14-го лютого. Ймовірно, це було зроблено для того, аби витіснити святкування язичницького свята Луперкалій, яке відзначалось в Римі у ті часи 15 лютого та супроводжувалось жертвоприношеннями на честь плідності та материнства.

То легенда про вінчання міф?

Саме так, адже за часів життя святого Валентина у III столітті взагалі ще не існувало особливого обряду церковного вінчання. Церква вважала законним той шлюб, що укладався відповідно до громадянських законів і який закріплювався християнами через спільне причастя та оголошення перед членами громади.

А коли ж цей день набув широкої популярності?

Традиція відзначати День святого Валентина як свято закоханих згадується в кінці XVI століття в англійській і французькій літературі.  Святкування було пов’язано з народним повір’ям, по якому в середині лютого птахи починають шукати собі пару. Потім все переросло у комерцію. В цей день на закоханих можна отримати шалені прибутки. Також напередодні запровадили день презерватива і по всьому світі молодим людям роздають презервативи та пропагують розпусне життя. Знову ж таки бізнес, але якою ціною. Чи прагнув сам Святий Валентин щоб в день його пам’яті пропагували статеве життя поза шлюбом? Питання риторичне.

Ставлення церкви до свята

До другої половини ХХ століття католицька церква пам’ять про мученика обов’язково шанувала 14 лютого. Однак в 1969 році святкування дня пам’яті Валентина як загальноцерковного святого було припинено через те, що про нього немає ніяких точних відомостей – крім імені та факту обезголовлювання. Його видалили з календаря святих, а шанування зробили необов’язковим.

Зараз Римсько-католицька церква 14 лютого відзначає пам’ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.

У православній церкві Валентин Римлянин поминається 19 липня, а священномученик Валентин, єпископ Інтерамна – 12 серпня.