Гідроізоляція підвалу: що потрібно знати

Якщо в будинку є підвал, то ще на етапі його будівництва необхідно передбачати його якісну гідроізоляцію, яка захищатиме приміщення від можливого влучення вологи, яка негативно впливає на всі поверхні.

Вона може стати причиною утворення цвілі та грибків, а також мінімального терміну служби всього будинку. Тому до цього процесу слід ставитись обережно та ретельно. Якщо ви не хочете зробити помилку на цьому важливому етапі будівництва будинку то радимо звернутися до професіоналів. Компанія Pоrofin має досвід у гідроізоляційних роботах вже 15 років та має гарантію на їхні роботи 20 років. Деталі за посилання – https://porofin.com.ua/services/gidroizolyacziya-podvala/.

Способи гідроізоляції підвалу

Існує безліч різноманітних гідроізоляційних матеріалів, що володіють необхідними характеристиками і властивостями. Для кожного виду гідроізоляції необхідно використовувати спеціальні матеріали.

Досить популярною вважається обмазувальна гідроізоляція, яка передбачає застосовувати всілякі емульсії та мастики, причому вони можуть наноситися на поверхні у гарячому чи холодному стані. Найчастіше використовуються мастики на основі особливого бітуму, у складі якого повністю відсутні будь-які шкідливі добавки та компоненти.

Наносити цей засіб можна на будь-яку поверхню, яка має бути міцною та надійною. Однак заздалегідь потрібно зволожити матеріал, щоб покращити зчеплення. Як тільки мастика буде повністю нанесена на стінки підвалу, створюється міцний і надійний шар без швів, який закриває всі тріщини та отвори.

На нього жодним чином не впливає зміна температури чи вологості, а також через нього ніколи не пройде вода. Наносяться мастики на зовнішні стіни підвалу, тому вони надійно захищають їхню відмінність від різних видів вод. Для бетонних поверхонь можна використовувати спеціальні цементні суміші, що володіють унікальним пенетрувальним ефектом, проте допустимо використовувати їх лише тоді, коли на основі повністю відсутні будь-які тріщини або нерівності.

Крім обмазувальних матеріалів можна використовувати для гідроізоляції підвалу обклеювальну гідроізоляцію. Для цього потрібно купувати матеріали, представлені у вигляді рулонів, а також вони повинні мати всі необхідні властивості.

Вони, як правило, наносяться на поверхні в кілька шарів, щоб було створено міцне та надійне покриття. Найчастіше в цих цілях застосовується руберойд і склоповсть, а також склоізол та гідроізол.

Однак застосовувати обклеювальну гідроізоляцію потрібно тільки для абсолютно рівних поверхонь, які повинні бути абсолютно сухими, а також попередньо на них слід нанести шар грунтовки.

Покриття потребує додаткового захисту різними оздоблювальними матеріалами, тому що його можна просто пошкодити всілякими механічними діями.

Також для зовнішньої гідроізоляції підвалу можна використовувати спеціальні гідрофобізатори, які є найновішими матеріалами.

З їх допомогою поверхні стають водовідштовхуючими. Однак він просочується біля поверхні не надто глибоко, а при виникненні нових дефектів або отворів на стінах не може захищати їх від вологи.

Другим видом гідроізоляції є проникна, а найчастіше використовується для бетонних споруд.

Наноситься матеріал на злегка зволожені поверхні, в результаті чого компоненти засобу починають вступати в певну реакцію з водою, що призводить до того, що створюються унікальні кристали, які заповнюють пори і тріщини, що є в матеріалі.

В результаті бетонна поверхня стає стійкою до впливу вологи. Проникаюча ізоляція застосовується не тільки для зовнішньої гідроізоляції підвалу, але і для внутрішньої, проте використовувати її можна виключно для бетону, а при цьому він має бути високоякісним.

Кількість тріщин має бути невеликою, а інакше така ізоляція не буде дієвою та ефективною.

Вибрати для зовнішньої гідроізоляції підвалу можна будь-який вид гідроізоляції, а при цьому потрібно орієнтуватися на наявні фінансові можливості, а також на характеристики матеріалу, з якого зроблений підвал.