Скільки грошей переказали в Україну заробітчани за 2019рік

У Нацбанку повідомили, що в 2019 році українські трудові мігранти переказали до України близько 12 млрд доларів. Це на 1 млрд доларів більше, ніж раніше прогнозував банківський регулятор.

Минулого року заробітчани переказали додому на 10% більше грошей, ніж у 2018 році. При цьому, за розрахунками Світового банку, заробітчани переказали в Україну 14 млрд доларів.

Основним джерелом даних для розрахунку обсягу приватних грошових переказів є офіційні канали – банки та міжнародні платіжні системи. Також джерелом є і результати опитувань, які дозволяють оцінити обсяги неформальних перекладів у грошовій чи товарній формі.

Починаючи з 2009 року обсяги переказів із-за кордону зростали п’ять років поспіль, починаючи з 5,4 млрд до 8,5 млрд доларів на рік. Єдиний рік, коли переказів стало менше майже на чверть – 2014-й, коли, за офіційними даними, до України надійшло 6,5 млрд доларів.

Щоправда, за два роки ситуація вже зрівнялась із показниками 2013 року – 7,5 млрд дол., а в 2017 році приріст приватних переказів сягнув 24% і в грошовому еквіваленті становив 9,3 млрд доларів.

Тож маємо ще одне підтвердження тому, що нинішня «міцність» гривні – заслуга не лише Нацбанку та уряду, але й пересічних громадян, які підтримують власні родини твердою валютою з-за кордону. Ці гроші дозволяють дещо підживлювати економіку України, хоча більшість із них переважно наповняє сферу торгівлі, сфери розваг та будівництва житла.

Найцікавіше в цій статистиці те, що з початку 2019 року виїхали за кордон і не повернулися протягом 21 дня близько 1,5 мільйона українців. Загалом таке враження, що слабка українська економіка стимулює своїх же громадян їхати за кордон і працювати на чужий добробут, тим часом задовольняючись та животіючи за рахунок валютних переказів заробітчан.