На Стрийщині заговорили про новий аеропорт

У Стрию презентували концепцію розвитку Стрийського летовища на місці військового аеродрому. Відновлення летовища може стати поштовхом  до створення великої агломерації на півдні Львівської області.

Про це повідомляє Твоя Львівщина, посилаючись на видання “Округ Стрий” та Грабовецьку ОТГ.

Проект представили фахівці кафедри творчо-аналітичної групи Львівської політехніки спільно з  ГО «Український центр стратегії та розвитку», ГО «Аналітичний центр «Експерт-група»  під керівництвом Андріана Фітьо. На зустріч запросили депутатський корпус та представників сусідніх громад і міста Стрий.

Злітна смуга Стрийського військового аеродрому

Магістрант “Львівської Політехніки” Назарій Карман розробив проект з концепцією розвитку аеропорту й терміналу. На основі нього фахівці інституту створили концепцію розвитку цілого регіону з аеропортом для пасажирських і транспортних літаків. Вони зазначають, що для сільської громади – це створення нових робочих місць, а для самого регіону – забезпечення сталого розвитку.

Фахівці підкреслюють, що відновлення летовища може стати поштовхом до створення великої агломерації на півдні Львівщини, до якої можуть увійти міста чотирьох районів, а саме Стрий, Моршин, Самбір, Старий Самбір, Дрогобич, Трускавець, Східниця, Стебник та Борислав.

Зазначимо, Грабовецька ОТГ від моменту створення намагалася запобігти остаточному знищенню старого військового аеропорту, який знаходиться в межах сільської ради. Територія площею 419 га в підпорядкуванні ДП МОУ «Аеропорт Львів-2». Відповідно до наказу Міністерства оборони України від 04.10.2016 №180, аеропорт знаходиться в стадії ліквідації і створено ліквідаційну комісію підприємства. Крім цього станом на 01.01.2020 ДП МОУ «Аеропорт Львів-2» заборгувало перед громадою понад 4 млн гривень земельного податку.

Проте у Грабовецькій ОТГ переконані, що даний об’єкт потрібно повернути в економіку держави, однак поки земля знаходиться в розпорядженні Міністерства оборони України, громада не може нічого зробити. Грабовецькою сільською радою було написано безліч листів до Міністерства оборони, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Президента. Цими днями громада надіслала ще одного листа до Прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

Громада очікує на передачу невикористовуваних земель Міністерства оборони в комунальну власність.