Коли робити УЗД молочних залоз

Поряд із мамографією, УЗД молочних залоз є одним з основних досліджень, рекомендованих для профілактики раку грудей. Ця процедура є неінвазивною і дозволяє оцінити стан тканини без оперативного втручання.

УЗД молочних залоз проводять не лише тоді, коли для цього є конкретна причина (наприклад, ущільнення, яке можна промацати під пальцями), а й профілактично. На жаль, в Україні мало жінок знають про важливість регулярної ультрасонографії, хоча це один із найефективніших інструментів боротьби з раком молочної залози.

Коли потрібний УЗД молочних залоз?

УЗД молочних залоз слід робити не тільки тоді, коли у грудях з’являються грудочки. Записатися на прийом до медичного центру та пройти діагностику – це найкращий метод профілактики важких захворювань

Що стосується частоти ультразвукової діагностики, якщо відсутні будь-які симптоми, то рекомендується дотримуватись наступного графіка:

  • Перший УЗД грудних залоз необхідно зробити на 20-й день народження та повторювати його кожні 2 роки до 30 років.
  • Після 30 років – щорічно, а після сорока кожні 6 місяців, додатково включаючи мамографію до календаря профілактичних оглядів.
  • Крім профілактики, приводом для проведення УЗД грудей є приналежність до групи ризику, тобто:
  • у найближчих родичів жінки були випадки раку молочної залози або яєчників,
  • у жінки була така хвороба раніше,
  • використання гормональної контрацепції протягом багатьох років

Слід зазначити, що зазначені вище вказівки застосовуються тоді, коли з грудьми теоретично все гаразд. УЗД молочних залоз у Львові дозволяє виявити настільки незначні зміни, що вони ще не виявляються під час самого обстеження. Однак якщо між профілактичними ультразвуковими дослідженнями з’являються якісь тривожні симптоми, наступне УЗД молочних залоз слід проводити не за графіком, а якнайшвидше.

Переваги УЗД молочної залози

На відміну від інших типів дослідження УЗД молочних залоз абсолютно безпечна та безболісна процедура. При цьому воно дозволяє найточніше виявити зміни в структурі тканин грудей. Ціни на дослідження ультразвуком невисокі та доступні для кожного.

Ультразвуки, на основі яких працює УЗД, апарат не здійснюють радіаційне навантаження на організм, що дуже важливо у разі ракових захворювань та вагітності.

Підготовка до обстеження

Зазвичай УЗД грудної залози не вимагає приготувань. Однак під час консультації ваш лікар може порекомендувати певну підготовку.

Як проходить УЗД молочних залоз?

Ультразвукове дослідження проводиться лікарем, який після завершення процедури зможе прочитати результати. УЗД починається з того, що пацієнтка роздягається до пояса і лягає на кушетку на спину. Потім фахівець накладає на молочні залози провідниковий гель та поширює його по шкірі за допомогою портативного датчика. Процедура триває близько п’ятнадцяти хвилин. Після завершення дослідження ви можете отримати його результати.