Дерев’яна церква Введення в Храм Пресвятої Богородиці, с.Старий Яричів (1860 р.)

Село Старий Яричів розташоване при автошляху М06 “Київ – Чоп”, де кожного дня проїжджають тисячі автомобілів, проте далеко не кожен знає про існування в цьому селі 160-річної дерев’яної церкви, хоч розміщена вона на відстані 1 200 м від цієї жвавої траси.

Сьогодні Твоя Кам’янка-Бужчина ознайомить Вас із цією архітектурною пам’яткою.

Історична довідка:

Церква збудована майстром Іваном Васеньком у 1860 році. Є відомості, що постала вона на місці попереднього храму, який згорів.

У 2006 році трапився дуже неприємний інцидент. Попри те, що святиня розташована у центрі села серед житлових будинків, невідомі злочинці рано-вранці 20 червня 2006 р. хотіли її спалити. На велике щастя, люди вчасно помітили вогонь і швидко загасили займання. В результаті обгоріла лише частина стіни і храм вдалося зберегти. Є інформація, що тоді біля церкви знайшли обгоріле ганчір’я і пляшку із запалювальною сумішшю.

Фото 1910-х років. Джерело: www.ebay.de

Розташування:

Знаходиться храм у центрі села біля головної дороги через Старий Яричів з південної сторони.

Вид з дороги зі східної сторони

Опис:

Стоїть на кам’яному фундаменті, орієнтований вівтарем на схід. За своїми архітектурними формами храм є тризрубним триверхим. Центральний зруб нави дещо ширший від бокових квадратових зрубів. Верхи накриті восьмибічними шатровими дахами, що завершені глухими ліхтарями з маківками.

Вхід до храму із західної сторони
Вид з південної сторони

До вівтаря симетрично прибудовані ризниці. Оточена церква широким піддашшям. Стіни вертикально шальовані дерев’яною вагонкою. Вхід до храму із західної сторони. Із півночі і півдня в центральному зрубі розміщено по два вікна, ще по одному маленькому круглої форми з тих самих сторін є у вівтарній частині.

Круглі вікна у вівтарній частині
Вид зі східної сторони

Дзвіниця:

Дзвіниця на 3 роки молодша від храму, збудована у 1863 році. Двоярусна і квадратова у плані, накрита чотирисхилим високим дахом. Стоїть на північний-захід від церкви.

Дерев’яна дзвіниця 1863 року
Вид з півночі

Релігійна громада:

Храм у користуванні Української греко-католицької церкви.

Пам’ятка архітектури:

Старояричівська церква належить до пам’яток архітектури місцевого значення. В реєстрі нерухових пам’яток перебуває під охоронним номером 1924-М.

Автор фото та публікації: Роман Гарасим