“Росія тут серйозно і назавжди”: обраний від “Слуги народу” нардеп Ковальов підтримав окупантів на Херсонщині

На тимчасово окупованій території Херсонської області народний депутат України Олексій Ковальов, обраний до ВР від партії “Слуга народу”, імовірно, перейшов на бік загарбників. На його сторінці в фейсбуці з’явилося повідомлення про те, що Ковальов відвідав “дуже важливий для нього захід” – зустріч першого заступника керівника адміністрації президента РФ Сергія Кирієнка “з фермерами Херсонщини”.

Про це сказано в дописі у ФБ Ковальова в середу, 8 червня.

“Все, що так турбує будь-якого агровиробника Херсонської області:
– що робити з реалізацією зернових та технічних культур урожаю 2021 року
– що з урожаєм 2022 року?
– кому і як продавати, які ринкові, державні та інші механізми будуть задіяні?
Усі питання було обговорено максимально детально”, – написав Ковальов.

“По-перше, було заявлено, що Росія тут всерйоз і назавжди! Планується повномасштабна інтеграція аграріїв Херсонщини до економічної моделі Росії. Застосовуватимуться всі інструменти підтримки виробників аграрної продукції, які діють на території РФ”, – йдеться в дописі.

Крім того, Ковальов зазначив, що на зустрічі “обговорювали статус Херсонської області”, і висловився за найтіснішу інтеграцію з Росією.

Реакція партії “Слуга народу”

Речниця партії “Слуга народу” Юлія Палійчук засудила вчинок свого колишнього колеги. 

“Останні заяви Ковальова, зроблені у соцмережах після “наради” в Херсоні із заступником голови кремлівської адміністрації кірієнко, переконливо свідчать про те, що наш колишній колега став колаборантом агресора. Він зрадив український народ, зрадив своїх виборців, зрадив Україні”, – написала Палійчук. 

Вона додала, що президентська партія уже звернулась до Верховної Ради з проханням позбавити Ковальова статусу нардепа. Також дії колаборанта повинні розслідувати правоохоронні органи. 

“Ми не будемо закликати нашого колишнього колегу скласти мандат. Якщо совість, честь і гідність вже втрачено остаточно – немає сенсу до них апелювати. Хай це станеться за законом, після вироку суду. Можемо йому лише порадити уважно вивчити статтю 111-прім Кримінального кодексу і спрогнозувати термін ув’язнення за колабораціонізм, який чекає на нього після звільнення тимчасово окупованої Херсонщини ЗСУ”, – написала Палійчук.

ДБР відкрило проти Ковальова кримінальне провадження

ДБР відкрило проти Ковальова кримінальне провадження за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

“Оперативники Бюро встановили, що депутат співпрацює з окупаційними силами російської федерації на тимчасово окупованій території Херсонської області. Підконтрольні йому підприємства постачають харчову продукцію до Автономної Республіки Крим з подальшою реалізацією на території рф, а також завозять на Херсонщину паливно-мастильні матеріали з окупованого Криму”, – йдеться у повідомленні. 

Також слідство встановило, що нардеп розмістив особовий склад окупантів у приміщеннях підконтрольному йому санаторію, що розташований у місті Гола Пристань Херсонської області.

Нагадаємо, у квітні партія “Слуга народу” призупинила членство народного депутата Олексія Ковальова у своїй фракції. Зараз він перебуває на тимчасово захопленій території Херсонської області. Його запідозрили у співпраці з російськими окупантами.