У Львові підтвердили випадок бруцельозу – інфекційне захворювання, яке можна підхопити, вживаючи деякі продукти без попередньої термічної обробки. Про це на своїй сторінці у Faceboook повідомила очільниця обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко.
Джерело: Львівський портал
Бруцельоз виявили у 66-річної львів’янки. Жінка скаржилась на болі в суглобах та підвищену пітливість протягом двох місяців. Проведеними лабораторними дослідженнями їй і підтвердили це захворювання.
Медики підозрюють, що інфікуватися пацієнтка могла, вживаючи без попередньої термічної обробки молоко та м’який сир, який купувала на ринках.
Що це за хвороба?
Збудники бруцельозу – бактерії роду Brucella. Головне джерело інфекції – велика і дрібна рогата худоба, а також свині. Інколи бруцели можуть уражати собак і кішок. Хвороба у тварин часто протікає у прихованій формі.
Основний шлях передавання інфекції людині – аліментарний (через уживання заражених продуктів), рідше – контактний чи аерогенний. Бруцели проникають в організм через слизові оболонки та пошкоджену шкіру і з потоком лімфи заносяться до лімфатичних вузлів.
Із потоком крові патогенні бактерії розносяться по всьому організму і утворюють вторинні вогнища інфекції в різних органах.
Інкубаційний період захворювання становить 1-4 тижні, однак у деяких випадках він може тривати до двох місяців.
Симптоми бруцельозу є дуже різноманітні. Найчастіше хвороба починається гостро: з підвищення температури тіла до 39-40°С, супроводжується ознобом, рясним потовиділенням, слабкістю, болем у м’язах і суглобах, а також обмеженням рухливості суглобів.
Проте хвороба може розвиватися і поступово. У цьому випадку характерна температура тіла 37,1-38°С, безсоння, зниження апетиту, головний біль і дратівливість. Суглоби і м’язи також болять, але біль не гострий. Лімфатичні вузли збільшуються. Згодом температура підвищується і всі симптоми посилюються. Ці прояви то стихають, то знову повертаються упродовж 3-4 тижнів. Лікують бруцельоз у стаціонарі.
Як попередити інфікування бруцельозом:
- не вживайте сире молоко та молокопродукти;
- споживайте продукти лише відомого походження;
- споживайте м’ясо тільки після термічної обробки;
- вживайте лише пастеризоване молоко;
- не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.