Два храми у Червоноградській ТГ отримають статус пам’ятки архітектури

19 березня 2021 року голова Львівської ОДА Максим Козицький підписав розпорядження № 217/0/5-21 про скерування документів щодо кількох пам’яток архітектури до Міністерства культури України, зокрема щодо двох храмів у межах Червоноградської територіальної громади.

Про це повідомили у департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, інформує Твоя Львівщина.

Йдеться про останній етап – внесення об’єктів спадщини до державного реєстру пам’яток. Відповідне розпорядження стосується двох храмів в межах Червоноградської міської територіальної громади, а саме:

Церкви святого Миколая 1906 року
(с. Борятин)

Мурований храм збудовано у 1906 р. за проектом архітекта Василя Нагірного. Хрещата в плані, з одною банею над середхрестям на високому світловому восьмибічному барабані. Кути рамен прикрашені гранчастими пілонами завершеними маківками. При виселенні українців у 1946 р. церква була закрита і відчинена щойно по їх поверненні у 1955 р. Цікаво, що у храмі збереглися два образи ще зі старої дерев’яної церкви – це образ Ісуса Христа та образ Пречистої Діви Марії. Останній дуже старовинний, походить із церкви, яка згадується ще за 1531 рік. Ікону двічі реставрували – у 1910 та 1978 роках.
(Джерело: krystynopol.info).


Каплиці Благовіщення Пресвятої Діви Марії (1903 р.)
(с. Межиріччя)

Каплиця Благовіщення Пресвятої Діви Марії у Пархачі (тепер Межиріччя) була зведена у 1903 році у неоготичному стилі та на кошти власника місцевого палацику Яна Мадейського. На момент будівництва у Пархачі було близько 200 вірян римо-католицького обряду, а костелу у селищі не було (громада належала до кристинопільської парафії). Тому і було вирішено збудувати невелику сакральну споруду для місцевих жителів. Перед початком Другої світової війни каплицю було зачинено. З приходом радянської влади на місці панського маєтку розгортається будівництво шахти №3 «Великомостівська» (тепер «Межирічанська»). У цей час каплиця, яка розміщена через дорогу, використовується як буфет для шахтарів, а біля споруди облаштовують танцювальний майданчик для молоді. Згодом, у приміщенні каплиці розташовується «Музей прикордонника», а перед фасадом, на місці, де зараз хрест, встановлюють монумент воїна з вівчаркою. 25 вересня 1991 року каплицю знову було відкрито у якості парафіяльної святині червоноградської спільноти римо-католиків, а монумент прикордонника переїздить на територію кінологічного центру у Великих Мостах. У 2012 році римо-католицька парафія передає споруду греко-католикам отцям-василіанам.
(Джерело: krystynopol.info).


“Ці об’єкти давно мають бути пам’ятками, і ми розуміємо, що для них захист закону є критично важливим. Якщо для кам’яниці у Львові бути під захистом закону – це бути захищеною від знесення, то для церкви у селі – це шанс на фінансування з місцевого та обласного бюджетів, а також з різних конкурсів, які створені для порятунку спадщини”, – зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.