Як навчити дитину англійської мови самостійно: практичні поради

Сьогодні знання англійської мови є незаперечним плюсом, адже він відкриває великі можливості для навчання і кар’єри. Тому не дивно, що батьки намагаються вчити своїх дітей іноземної мови мало не з пелюшок. А якщо бути точним, з якого віку варто починати навчання? Як знайти курси англійської мови для дітей ? І як навчити дитину англійської мови самостійно вдома?

Коли слід починати навчання англійської?


Стосовно цього немає однозначної думки. Згідно з дослідженнями лінгвістів, кожна людина народжується без знань мови, але зі схильністю, основою для її вивчення. І якщо створити відповідне середовище (коли батьки-білінгви), малюк без проблем освоїть одну і навіть дві мови. Це підтверджують також численні дослідження магістра філософії Віденського університету. У двомовних дітей, які відвідували ясла з українською мовою і розмовляли вдома на іншій окрім рідної мови, був менший активний запас українських слів, ніж у дітей, які говорять лише однією мовою. Але у таких діток набагато краще була розвинена короткочасна і довгострокова пам’ять. До того ж у міру дорослішання дітей, активний словниковий запас поповнювався, і діти чудово говорили на двох мовах.

З іншого боку, якщо у вас не було початкової мети вчити дитину англійської мови самостійно, не варто це починати робити, поки малюк не освоїть рідну мову. Не варто перевантажувати мозок дитини зайвою інформацією, коли він, наприклад, не вміє рахувати до п’яти на рідній мові.

Тому у виборі часу вивчення англійської мови орієнтуйтеся в першу чергу на готовність дитини. Хочете навчати з народження? Обговоріть з чоловіком, як ви будете це робити. Дитина чудово розмовляє рідною мовою в 4 роки? Тоді можна не чекати школи, і починати вчити дитину англійської мови самостійно.

Готуємо середовище для самостійного вивчення англійської мови


Для того, щоб навчання дитини проходило систематично, правильно і цікаво, батьку потрібно чимало потрудитися. Важливо продумати не тільки варіанти навчання, але і підібрати ті способи і літературу, які допоможуть з цим успішно впоратися. Банальний приклад – купити плакати з англійським алфавітом на стіну, картки з англійської азбукою, прописи і так далі. Давайте розглянемо докладніше деякі з варіантів.

Мультфільми англійською мовою


Щоб не перевантажувати дитину інформацією, можна розбавляти вивчення переглядом мультфільмів англійською. Виділіть цьому заняттю один день в тиждень. Наприклад, на вихідних можна дивитися по одній серії і обговорювати її, допомагаючи малюку переводити незрозумілі слова і запам’ятати їх. Для навчання відмінно підійдуть мультфільми Happy Rhymes, Nursery Rhymes for Babies, Gogo Loves English, Muzzy in Gondoland, Crawford the Cat і так далі. Підберіть мультфільм, який зацікавить малюка сюжетом і не зіпсує його настрій на навчання.

Онлайн-ресурси і гри для вивчення англійської


Сучасні діти люблять смартфони. Особливо ігри, які можна знайти у великій кількості в маркетах. Їх можна непогано задіяти як допомогу у вивченні англійської мови. Досить ввести в пошуковому рядку «англійська для дітей», як побачите купу безкоштовних пропозицій Запитайте у дитини, яка з них їй більше подобається. І починайте один-два рази на тиждень використовувати онлайн-гру як цікавий варіант навчання англійської.

EnglishTime вдома і на прогулянці


Встановіть традицію – проводити вдома невеликий EnglishTime. Час, коли ви з дитиною спілкуєтеся переважно англійською мовою. В якому форматі він може проходити? Наприклад, разом малюєте картину і проговорює англійською мовою назва кожного предмета на малюнку. Або гуляєте в парку і використовуєте англійську для опису всього, що бачите навколо. Або ж миєте посуд і одночасно заучуєте назви всіх столових приладів.

EnglishTime можна проводити за читанням книг і казок, адаптованих під вік дитини. Також в цей час непогано вчити легкі віршики та пісеньки, розвиваючи при цьому вимову і пам’ять. Варіантів багато, головне, щоб ці заняття приносили задоволення і радість вашій дитині.