Як вибрати трекове освітлення : поради фахівців

Трекові світильники – це різновид приладів для акцентованого освітлення. Рухома «голова» дозволяє направити світло на певний об’єкт.

Назву пристрій отримав завдяки кріпленню з використанням треку (шинопроводу). За допомогою такої конструкції можна не тільки змінити напрямок падіння світла, повернувши світильну частина в потрібну сторону, але і переміщати сам світильник.

Повний асортимент трекових світильників Ви знайдете за посиланням https://elektrovoz.com.ua/trekovye-svetodiodnye-svetilniki . Ми ж розглянемо основні моменти на котрі потрібно звернути увагу при виборі якісного освітлення.

Що, куди і навіщо: конструкція трекових світильників
Основних елементів в системі трекового освітлення два: світильник і трек. Останні бувають двох видів – гнучкі і жорсткі. Гнучкі, також звуть струнними, мають менші габарити, а значить, здатні втиснутися в обмежений простір. Негнучкі варіанти більш громіздкі.

Крім освітлювального приладу і шинопроводу конструкція включає кабельні вводи, систему заглушок і сполучних елементів, трекові підвіси. Якщо передбачається використовувати низьковольтні світильники, знадобиться понижуючий трансформатор.

Різновиди трекових світильників
Незважаючи на схожість пристроїв, трекові світильники розрізняються по ряду ознак: числу фаз, типу джерела світла і напрузі живлення.

За кількістю фаз трекові прилади бувають одно- і трифазними. Шинопровід для пристроїв першого типу містить одну шину, для другого – три.

Залежно від різновиду світиться елемента, трекові світильники діляться на:

  • галогенні з лампами, що містять буферний газ;
  • люмінесцентні з газорозрядними джерелами світла на основі ртуті;
  • світлодіодні, вироблені з використанням LED-технології.


Перші два види поступово витісняються світлодіодними трековими пристроями. Стримує наступ сімейства напівпровідникових, мабуть, тільки висока вартість. Однак, вона з лишком компенсується довгим життям і безпекою світлодіодів. Крім того, апетити світлодіодів щодо електроенергії набагато скромніші. Світильники, які споживають мінімальну кількість енергії, здатні генерувати потужний світловий потік.

Також пристрої розрізняються по напрузі живлення: низьковольтні моделі розраховані на 12 вольт, високовольтні – на 220.


Вибір трекових світильників
Якщо ви не фахівець з трекових приладів і ставати ним найближчим часом не входить в плани, краще придбати повністю укомплектовану систему, що включає певну кількість світильників, трек і кріплення.Такі системи Вам допоможуть підібрати фахівці інтернет магазину elektrovoz.com.ua .

Якщо потрібно зібрати нестандартну конструкцію з розрізнених елементів, то доведеться підбирати частини самостійно:

  • трек достатньої довжини;
  • необхідну кількість з’єднувачів кутового і лінійного типу, в залежності від конфігурації системи;
  • потрібне число освітлювальних приладів;
  • адаптери для кріплення пристроїв на шинопровід, в разі, якщо вони не постачаються разом зі світильниками;
  • комплект заглушок і кріплень.

Шинопровід і монтовані на нього світильники повинні мати відповідну фазність. Важливо, щоб ступінь захисту пристроїв підходила для умов експлуатації. Крім того, до основних критеріїв вибору світильників відносяться: номінальна потужність, напруга живлення, тип джерела світла і колірна температура.
Монтаж трекової системи
Побудова трекової системи освітлення починається з розробки плану розміщення. Кількість світильників розраховується, виходячи з площі і конфігурації приміщення. При проектуванні враховують, що на метр треку має припадати не більше п’яти світильників вагою до п’яти кілограм. Підвіси, на яких кріпиться система не повинні стояти один від одного більш ніж на метр.

Середнє навантаження, що припадає на адаптер, не може перевищувати 10 кг. В іншому випадку, пристрій випаде з кріплення.

Якщо на одну фазу діє струм більше 16 ампер, трекова система потребує модернізації та поділу на групи з окремими струмовводами.


Трекові світильники в інтер’єрі

Найкраще трекові системи виглядають в просторих приміщеннях. Саме тому вони поширені на комерційних об’єктах.

Однак, сфера застосування не вичерпується одними магазинами і ресторанами. Трекові пристрої органічно вписуються в житлові лофти, будинки в стилі хай-тек, мінімалізм, а також підходять для будь-яких будівель достатньої площі.