Як вибрати самогонний апарат для домашнього використання: основні критерії вибору

Найчастіше якість і ціна алкогольних напоїв залишає бажати кращого, тому багато споживачів все частіше приймають рішення придбати самогонные аппараты для використання в домашніх умовах. Щоб не помилитися у виборі, ознайомтеся з основними критеріями.

Функціональність в пріоритеті

Конструкція і тип матеріалу, з яких виготовлений апарат, прямим чином впливають на функціональність і якість готового напою.

Виробники пропонують різні варіанти, кожен з яких має свої переваги й недоліки.

Класичний. Його конструкція складається з куба, переганяли рідину, і змійовика. Багато споживачів виготовляють такі самогонні апарати самостійно. Працюють вони в такий спосіб: брага в кубі нагрівається до температури кипіння спирту, після пар охолоджується в змійовику, і виходить міцний самогон.

Переваги такого апарату – в самогоні зберігається справжній смак, недоліки – в алкогольному напої залишаються шкідливі домішки (ацетон, метиловий спирт, масла, альдегід). Щоб цього уникнути, рекомендується переганяти склад кілька разів, а між перегонки апарат очищати деревним вугіллям. Це клопітно, але такий апарат простий в збірці і коштує недорого.

Аламбик– той же класичний дистиллятор, тільки куб в ньому зроблений у формі купола, що підходить для виготовлення елітних напоїв, таких як віскі або коньяк. Коштують аламбики набагато дорожче інших апаратів, так як майже всі вони виробляються вручну і за кордоном. Крім того, вже після декількох перегонок він швидко тьмяніє. Альтернатива – за таку вартість можна купити маленький автоматичний спиртзавод. Важлива перевага: аламбик виглядає дуже красиво і його можна піднести як подарунок.

Дистиллятор з сухопарнику – схожий на класичний, тільки до двох основних частин приєднана трубками порожня ємність – сухопарник. При роботі такого апарату етиловий спирт кипить при більш високій температурі, що дозволяє усувати шкідливі для організму речовини.

Бражна колона – в ній охолоджуючий модуль виглядає як труба. Встановлений дефлегматор розділяє рідина на частинки, що сприяє гарній фільтрації від отруйних речовин.

Цей апарат універсальний. Він застосовується для перегону самогону з цукру і для більш дорогих напоїв таких, як коньяк, віскі. Добре утримує аромат отримав напою і досить простий у використанні. Ціна – середня. Але є недоліки: втрата якості при перегонці, великі габарити апарату.

Особливості конструкції
Залежно від конструкції буде залежати складність процесу виготовлення алкогольних напоїв.

Розбірні модулі, які мають зливні крани спрощують очищення апарату.

Ширина горловини куба теж має значення. Вона повинна бути досить широкою, щоб забезпечити проходження кисті руки для очищення ємності.

Габаритний дистиллятор, який не поміщається в виділений простір, можна спростити, якщо придбати куб зі вбудованим Теном – він мобільний і незалежний від плити, а, значить, його легше буде розмістити. Але пам’ятайте, що під час роботи нагрівального елементу потрібно перебувати в рідині, а іншому разі він перегорить.

Термометр повинен бути присутнім за замовчуванням. Тільки так ви зможете контролювати температурний режим перегонки.

Якщо ви задумалися про придбання автоматичного апарату, то необхідно відзначити, що вихід з ладу хоча б одного елемента призведе до непрацездатності всього агрегату. Буде потрібно професійний ремонт і заміна вийшла з ладу запчастини.

При виборі самогонного апарату керуйтеся вищевикладеними критеріями. Також рекомендується віддавати перевагу апаратам, виконаним в заводських умовах, на які надається гарантія.