Як вибрати потужний бензогенератор?

Бензогенератор (або паливний генератор енергії) – це автономна переносна електростанція, яка застосовується у будівництві, зварювальних та монтажних роботах, у побуті як основне та додаткове джерело живлення. Залежно від моделі, агрегат дозволяє підключати один або кілька електроприладів одночасно. Перед тим як купить генератор бензиновый, ми рекомендуємо вам прочитати наші рекомендації. У цій статті ви дізнаєтесь, як вибрати бензогенератор для сварки, енергопостачання будинку, майстерні або цеху та які бренди найбільш популярні у російських користувачів.

Рекомендації щодо вибору генератора

Насамперед слід визначитися з потужністю обладнання. Для цього потрібно скласти значення енергоспоживання приладів, які ви плануєте живити електрикою (інформацію про це можна знайти в документації, що до них додається), і додати запас близько 30%. У переважній більшості випадків достатньо генератора на 5-8 кВт. Цього вистачить на підключення основних побутових приладів.

Як працює бензиновий генератор

Основою електростанцій є двигун-генераторний агрегат, що складається з дизельного або бензинового двигуна та електричного генератора. Максимально спрощений принцип дії електростанції полягає в наступному: мотор “перетворює” паливо на обертання свого вала, а генератор з ротором, пов’язаним з валом двигуна, за законом Фарадея перетворює обороти в змінний електричний струм. Двигун та генератор безпосередньо з’єднані між собою та укріплені через амортизатори на сталевій основі.

 Двигун оснащений системами (запуску, стабілізації частоти обертання, паливної, мастила, охолодження, подачі повітря та вихлопу), що забезпечують надійну роботу електростанції. Запуск двигуна ручний або за допомогою електростартера або автозапуск, що працює від 12-вольтової стартерної акумуляторної батареї. 

У двигун-генераторному агрегаті використовуються синхронні або асинхронні самозбуджувальні безщіткові генератори. Електростанція також може мати панель управління та пристрої автоматики (або блок автоматики), за допомогою яких здійснюється керування станцією, контроль за її станом та захист від аварійних ситуацій. 

Як вибрати бензиновий генератор для дачі

Необхідно враховувати кількість фаз обладнання. Генератори розраховані для роботи в мережі або на 220 В, або на 380 В. Перші називаються однофазними, а другі трифазними (у генераторах такого типу зазвичай немає необхідності, якщо ви не плануєте підключати відповідне обладнання, тому для дачі оптимальним варіантом стане однофазна модель) .

При виборі обладнання зверніть увагу і рівень шуму під час роботи. Як правило, для бензинового генератора середнім значенням є 74 дБ (70 дБ, якщо він має захисний кожух). В іншому випадку обладнання буде завдавати занадто великого акустичного дискомфорту при експлуатації, особливо якщо ви хочете розмістити його всередині дачі.

Також переконайтеся, що генератор має захист від короткого замикання та перенапруги. В цьому випадку вам доведеться менше турбуватися за збереження генератора при тривалій інтенсивній експлуатації.

Основні види охолодження в бензинових генераторах – повітряне та рідинне. Друге ефективніше. Його слід вибрати, якщо ви використовуєте обладнання регулярно та протягом тривалого часу. В іншому випадку варто віддати перевагу моделям з повітряним охолодженням, тим більше, що вони коштують помітно дешевше.