Як вибрати обладнання для макрозйомки : поради

Великі плани – це основа макрозйомки. Вона дозволяє розглянути текстури, які не здатний розрізнити людське око, і передати приховану красу деталей. Для того щоб практикуватися в макрозйомці, вам не потрібно їхати далеко від дому. Звичайні об’єкти розкривають себе по-новому при зйомці з невеликої відстані, так що вирушайте в місцевий парк – він стане для вас ідеальним випробувальним полігоном.

Яке обладнання необхідне для макрозйомки?
Багато об’єктиви дозволяють фокусуватися при малому фокусній відстані, але тільки макрообъектив для телефона забезпечує збільшення 1: 1, тобто відтворює об’єкти в натуральну величину. Це означає, що якщо камера буде розташована від об’єкту на мінімальній відстані фокусування, що формується на датчику зображення буде того ж розміру, що і сам об’єкт.

Такі об’єктиви можуть фокусуватися на дуже малій відстані, що дозволяє фотографувати дрібні об’єкти з мінімальною дистанції, заповнюючи ними весь кадр. Наприклад, об’єктив Canon EF-S 35mm f / 2.8 Macro IS STM дозволяє фокусуватися на відстані від 3 см. Ця модель також оснащена вбудованим світлодіодним підсвічуванням Macro Lite для компенсації тіні, що відкидається на об’єкт від розташованої близько до нього камери. Якщо ви використовуєте камеру серії EOS M, наприклад Canon EOS M50 або Canon EOS M6 Mark II, для використання Macro Lite можна вибрати об’єктив Canon EF-M 28mm f / 3.5 Macro IS STM.

A Canon EOS 77D with a Canon EF-S 35mm f / 2.8 Macro IS STM lens and a tripod lie on long grass.
Якщо ви хочете спробувати себе в макрофотографії, не купуючи спеціальний об’єктив, існують аксесуари, що дозволяють підвищити коефіцієнт збільшення стандартних об’єктивів. Наприклад, ви можете придбати подовжувач тубус Canon EF 25 II або Canon EF 12 II і встановити його на сумісний об’єктив, щоб фокусуватися на менших відстанях. Ви можете домогтися схожого ефекту, встановивши 58-мм конвертер для зйомки крупним планом на Canon 250D або 77-мм конвертер на Canon 500D в слот для фільтра на передній частині встановленого об’єктива.

Який би шлях в світ макрозйомки ви не вибрали, ефект тремтіння камери при збільшенні також стане більш помітний, так що для створення чітких кадрів вам буде потрібно штатив або інший інструмент стабілізації

Які настройки камери вибирати для макрофотографії?
Більшість камер EOS розташовують спеціальним режимом макрозйомки, але для повного творчого управління варто перевести камеру в режим пріоритету діафрагми (Av) або ручний режим (M). Обидва цих режиму зйомки дозволять вам налаштовувати діафрагму, яке в значній мірі впливає на зовнішній вигляд і атмосферу макрофотографій, а також на експозицію.

Починати краще всього з режиму пріоритету діафрагми, оскільки камера автоматично встановить значення витримки і збалансує експозицію в залежності від обраного значення діафрагми. Коли ви будете готові повністю взяти під контроль параметри камери, переведіть її в ручний режим.