Як вибрати насіння для посадки

Сперечатися про те, що насіння грають найважливішу роль у вирощуванні культур, швидше за все, ніхто з досвідчених городників і професійних овочівників не наважеться. Купівлею насіння, як правило, починають займатися ближче до весни, а то і безпосередньо в період посадки городів.

Зараз більшість любителів дачного вирощування овочів і квітів замислюються про придбання посівного матеріалу взимку, і цьому є пояснення. Перш за все, тому, що в лютому саме час для початку вирощування розсади, так як садити насіння потрібно вчасно. Але і це не головне. Найбільш широкий асортимент насіння можна знайти на старті продажів, який припадає на зимовий час.

В розмові із спеціалістами з сайту продажі насіння
http://vladam-seeds.com.ua/ru/semena/semena-dini.html  виділили декілька основних моментів на які слід звернути увагу при виборі якісного насіння для посадки.

На що орієнтуватися при виборі насіння


Якщо Ви вже визначилися з культурами та їх сортами, але не знаєте, як підібрати хороший посівний матеріал, або сумніваєтеся в якості, то є кілька підказок, які допоможуть вирішити проблему вибору насіння на посадку.

Придатність


Придатність визначає як схожість, так і подальшу долю рослин. Прострочені насіння – це ризик, на який йти не рекомендується. Крім відсутності схожості взагалі, вони можуть піднести і інші «сюрпризи». Рослина втрачає сортові якості, плодоносить погано, часто йде в стрілку, тому з метою отримання рясного врожаю такий матеріал не радять використовувати.

Покупцям слід звернути увагу на такі моменти:

  • Свіжість аромату. Посадковий матеріал деяких рослин дуже легко перевірити на придатність. Коли насіння овочевих культур петрушки, кропу, моркви, а також пряних селери, кмину й анісу свіжі, вони дуже ароматні;
  • Колір. Те, як пофарбовані насіння, має значення. Володіючи знаннями, як виглядають свіже насіння культурних рослин, Ви без зусиль визначите непридатні за зміненою забарвленням (наприклад, линяла, сіре забарвлення і т.п.);
  • Особливості. Запідозрити несвіжість насіння можна, якщо вони зморщилися. Зморшки на шкірці свідчать про сумнівну якість. Виною тому можуть послужити як неналежні умови зберігання насіннєвого матеріалу, так і інші помилки (збір в недозрілі вигляді, тривале зберігання). Але врахувати необхідно, що у деяких рослин зморшкуваті насіння – це нормально.

Продавець
Перед тим, як вирощувати з насіння овочі та квіти придивитися потрібно і до магазину. Купуючи в великих магазинах, які прагнуть зміцнити свою репутацію і дорожать ім’ям, більше шансів купити насіння хорошої якості, з них вирощування овочів пройде гладко і без проблем. Навпаки, дрібні постачальники не завжди, але можуть обманювати покупців, продаючи їм низькоякісні насіння.

Не порушуючи терміни, зазвичай пропонують насіння магазини (в тому числі Інтерет-магазини), які працюють безпосередньо з виробником. Отримати інформацію про це не складе труднощів, якщо Ви зв’яжетеся з менеджером, поспілкувавшись з яким Ви можете дізнатися і іншу корисну інформацію. Також про репутацію маркету в інтернеті свідчать відгуки, знайти їх можна на спеціальних ресурсах.

Умови вирощування


Роблячи вибір насіннєвого матеріалу, важливим є фактор умов, в яких планується вирощування. Посадка насіння овочів в закритий і у відкритий грунт має свої відмінності, перш за все терміни вегетації.

Тепличні культури, розвиваючись в теплиці, отримують більше часу на формування і дозрівання плодів, тому що в умовах закритого грунту раніше висіваються. Для теплиці є свій посівний матеріал, часто це індетермінантні рослини, які більше ростуть у висоту і компактно розміщуються на невеликій площі під укриттям, багато цвітуть і рясно плодоносять. Однак високорослі культури – це не правило, багато хто з низькорослих відмінно зарекомендували себе в теплицях. Вибір залишається за овочівником. У відкритому грунті можна садити високоврожайні витривалі сорти, невибагливість яких доведена.

Який би спосіб вирощування не був вибраний, є порядок дотримання правильних термінів посадки. Необхідно стежити, коли садити насіння тих чи інших культур, своєчасно доглядати за ними, і урожай Вас обов’язково порадує великою кількістю і чудовими смаковими якостями.