Як вибрати моторне масло:поради новачку

Якщо ви стали власником авто зовсім недавно або є постійним клієнтом СТО, але все ж вирішили піклуватися про своє авто самостійно, то питання про вибір моторного масла є для вас відкритим. Гарне моторне масло забезпечує двигуну автомобіля злагоджену роботу і довговічність, тому вибрати дійсно якісне і відповідне – важлива умова для успішної експлуатації вашого залізного коня.

Сучасні технології дозволяють купити моторне масло як в магазині так і на онлайн платформах. Щоб дізнатися всі нюанси при виборі моторного масла, ми звернулися до експертів з онлайн платформи, що спеціалізуєься на продажі мастильних матеріалів – компанії «ATL».

Розкажіть, будь ласка, яка інформація зазвичай вказана на упаковці моторного масла, і як вона може допомогти водієві?

На банках моторного масла позначені найменування виробника, допуски (для яких автомобілів можливо його використання), показники в’язкості масла (наприклад, 15w40), тип двигуна, для якого воно підходить (наприклад, дизель). Також на упаковці можуть бути присутні спеціальні допуски, тобто вказівки, для яких саме автомобільних концернів створювалося масло. Для споживача це важливо: побачивши марку свого автомобіля на упаковці, легше зробити вибір.

Чим обумовлений факт, що одні моторні масла в рази дорожчі за інші?

По-перше, будь-яка марка – це завжди вартість самого бренду і готовність споживача заплатити за нього гроші. По-друге, це показник якості продукту, присадок і технологій, які використовувалися при його виготовленні. Адже саме по собі масло – це великий композитний товар, в якому є базове масло і компонент присадок. Ці складові можуть бути зроблені різними виробниками. Найчастіше бізнес присадок і бізнес базових масел існують окремо.

Також важливо, де був проведений блендінг (змішування). Багато виробників переміщують свої заводи, наприклад, в країни третього світу, де виробництво дешевше. А здешевлення зазвичай призводить до погіршення якості кінцевого продукту. В Європі ж виробництво моторних масел дорожче і контроль якості, відповідно, вище. За такий продукт покупець, як правило, готовий заплатити.

Чим відрізняється мінеральне масло від синтетичного?

Для початку потрібно зрозуміти, які ж бувають мастильні матеріали, з чого вони складаються і в чому їх основна відмінність.

Всім відомо, що базові масла можуть бути мінеральними, синтетичними або напівсинтетичних. Вони виготовлені у відповідності зі старими і новими технологіями. У першому випадку мінеральне базове масло робиться з верхньої фракції сирого бензину (газоль) методом прямої перегонки. А за новою технологією синтетичне масло виробляють методом гідрокрекінгу, який винайшов концерн ChevronTexaco.

В останнє десятиліття, відповідно до міжнародних екологічних норм, від виробників масел потрібна все більша кількість продуктів, посилених присадками: маловязкими, малозольних, а також специфічними. Яка кількість присадок розбавлене в базовому маслі, як вони в ньому утримуються, чи не будуть випадати в осад і правильно працювати – це все дійсно важливо. Саме тому гідрокрекінг, що відповідає за таке змішування, отримав багато схвалень. І на сьогоднішній день 95-99% масел – це синтетика, які легко розбавляються присадками.

Які характеристики свого авто досить знати, щоб вибрати правильне масло?

По-перше, потрібно знати рік виробництва, обсяг заливки (потужність мотора, літраж). Після цього ви або відкриваєте свою карту мастила і берете інформацію звідти, або звертаєтеся до продавця мастильних матеріалів. Він по каталогах підбору знаходить відповідний вам той чи інший мастильний матеріал. Ви можете висловити своє побажання, масло якого бренду ви б хотіли придбати, або, навпаки, сам продавець вам порекомендує, який продукт і з якими характеристиками варто залити.

І на завершення, дайте, будь ласка, професійну пораду новачкові при виборі масла.

Ви можете знайти в своїй сервісній книжці вимоги, які пред’являє ваш автомобіль до мастильних матеріалів. Ви побачите, продукти з якою в’язкістю необхідно заливати, які допуски по API і ACEA передбачені для вашого авто, які існують спеціальні допуски автовиробника. І на підставі цих параметрів попросити продавця підібрати вам моторне масло.

Також зверніть увагу, чи вказано у допуску слово «схвалення». Якщо так – це означає, що виробник мастильного матеріалу отримав спеціальне схвалення виготовлювача вашого автомобіля. Якщо написано «відповідність», це означає, що при виробництві масла використовувався пакет присадок, сертифікований у даного автовиробника. Однак кінцевий продукт не отримував спеціального схвалення. Ось в чому різниця. Звернувши на це увагу – ви зробите правильний самостійний вибір.