Як вибрати зимове взуття

Як вибрати зимове взуття, яке прослужить три-п’ять сезонів? Рекомендуємо в першу чергу оцінити її з погляду важливих критеріїв: комфорт, безпеку, здатність зберігати тепло, морозо- та вологостійкість. Пройдемося по основним елементам взуття і дамо кілька порад щодо того, як зробити вдалу покупку. Звичайно ці поради ви обираєте відповідно до типу та фасону взуття яке будете носити : черевики, чоботи, теплі чоловічі кросівки і тд.

Взуття для зими: що перевірити насамперед

Матеріал верху. Оптимальний вибір для зими – це натуральні матеріали. Вони комфортно ногам, вони не створюють «парниковий ефект» і служать мінімум три-п’ять років, а то й більше при належному догляді. Універсальне рішення для жінок та чоловіків – натуральна шкіра. Вона забезпечує природний повітрообмін і легко подається під час носіння, приймаючи точні контури стопи. Тому якщо чоботи або черевики злегка стискають з боків (але не короткі!) – Не турбуйтеся, через кілька днів взуття ідеально відповідатиме формі стопи. Хороша альтернатива шкірі – замша та нубук.

Ці матеріали вимагають спеціального догляду, але цікаво в неординарних колірних рішеннях: червоному, зеленому, синьому, рудому. Шкіру досить регулярно обробляти спеціальними засобами для догляду – це допоможе знизити негативну дію води.

Як вибрати зимове взуття

  • Утеплювач. Тепле зимове взуття пошите з використанням натурального хутра або високотехнологічного матеріалу (яскравий приклад – тінсулейта або гортексу). У деяких чоботях для «європейської зими» хутро розташоване лише в області стопи, а вище – підкладка з натуральної шкіри. Якщо використовується справжня овчина, вона добре зігріває і довго служить, не звалюючись і не скочуючи частого носіння.
  • Підошва. Товщина підошви у жіночих моделях для зими становить мінімум 7 мм, у чоловічих – 10 мм та більше. Популярні матеріали для виготовлення підошви – ПВХ, термоелопласт та поліуретан. Якщо потрібне неслизьке зимове взуття, вибирайте його серед моделей з рифленою помірно гнучкою підошвою. Чим глибші і рельєфніші протектори, тим краще зчеплення черевиків або чобіт зі слизькою поверхнею. Уважно огляньте область з’єднання підошви та матеріалу верху: при згинанні вони не повинні розклеюватися.
  • Каблук. Рекомендована для зими висота каблука в жіночих моделях становить 4-6 см, але остаточний вибір повинен залежати ще від колодки, а також особистих переваг. Крім висоти важлива ширина: важливо, щоб він був стійким. Збентежують широкі підбори – купуйте ті моделі, де вони декоровані та є важливими елементами дизайну. А якщо потрібно вибрати зимове взуття модельного вигляду, подбайте про те, щоб найнебезпечніші ділянки шляху ви змогли подолати на автомобілі.
  • Розмір. Відповідний розмір зимового взуття завжди трохи більше, ніж ви звикли носити влітку. Наприклад, якщо ви купуєте босоніжки 39-го розміру, для чобіт та черевиків на хутрі ця цифра має підрости до 40-го. Щоб пальці не страждали від холоду, їм потрібно трохи додаткового простору. Плюс напевно доведеться одягнути ще й теплу шкарпетку.

Неочевидні ознаки якісного взуття

Ми часто ігноруємо їх, намагаючись швидко і правильно вибрати зимове взуття, але вони здатні багато сказати про пару, що сподобалася.

  • Колір. Гарне взуття пофарбоване рівномірно, якщо інше не передбачено дизайном. Огляньте всю поверхню чобота та черевика на предмет розлучень та ділянок, погано оброблених фарбою. Якщо всередині шкіряна підкладка, проведіть по ній вологою серветкою. Сліди на ньому видадуть взуття, яке линяє та фарбує шкарпетки чи колготи.
  • Фурнітура. Надійна блискавка, яка легко застібається та розстібається, міцні шнурки, помірковано масивні пряжки – все це ознаки якісного взуття. Слідкуйте, щоб вони були надійно пришиті, а на металевих елементах були відсутні лисиці та сколи. У «правильної» блискавки ланки розташовані строго паралельно один одному, а сама вона знаходиться на 1,5 см або вище від краю підошви – так менше шансів, що взуття потрапить волога.
  • Шви. У взуття хорошої якості рівний безперервний рядок, а нитки підібрані в колір основного матеріалу (якщо це не декоративне оздоблення).

Як вибрати зручне зимове взуття

Вирушайте на примірку вранці, максимум в обід – так на вибір не вплинуть ноги, що набрякли за день. Вечірні покупки вважаються невдалими, тому що стопа і гомілка «наливаються» і, відповідно, змінюється їх обсяг та форма. Підошва зимового взуття та колодка має бути такою, щоб нога не «їхала» вперед, а п’ята надійно фіксувалася по всій висоті. Ні носок, ні задник не повинні бути м’якими та гнучкими. Будь-якої пори року це робить взуття незручним, а взимку – ще й травмонебезпечним.

Подбайте, щоб для холодного сезону було приготовлено щонайменше дві різні пари взуття. Наприклад, для походів на роботу – чоботи (для жінок можна вибрати модель на підборах або на платформі), а для тривалих прогулянок – черевики. Чергуючи ці дві пари, ви дасте їм можливість просихати після кожного «виходу у світ» і цим продовжите термін експлуатації.

Якщо не знаєте, як вибрати зимове взуття, просто почніть розглядати моделі та дізнаватися більше про їх характеристики. Врахуйте поради, дані вище, і дуже скоро ви опинитеся з вдалою покупкою на руках.