Як вибрати велосипед: коротко про головне

Гірський, міський, трековий … Не можете визначитися, який велосипед вибрати?Найбільший вибір велосипедів ви знайдете за посиланням https://extremstyle.ua/ua ми ж допоможемо розібратися у всьому різноманітті моделей, зрозуміти, від чого залежить ціна на велосипед і знайти підходящий саме вам варіант.

Визначаємося з призначенням
За особливостями компановки рами, велосипеди можна розділити на дитячі, дорослі (унісекс) і жіночі.

Дитячі велосипеди мають менші раму і діаметр коліс. Можуть мати ті ж конструктивні особливості і «фішки», що і дорослі моделі.
Дорослі велосипеди (унісекс) – мають раму універсальної конструкції.
Жіночі велосипеди – відрізняються геометрією рами. Верхня труба скошена, тому на такому велосипеді зручно їздити у вільному одязі. Така конструкція знижує навантаження на хребет і робить посадку більш зручною.


За призначенням типів велосипедів куди більше. Щоб не помилитися з вибором, потрібно приблизно представляти, для чого він вам потрібен. Якщо це відносно рідкісні неквапливі прогулянки по місту, то прекрасним вибором стане міський велосипед. Любителі поганяти по велодоріжках можуть зупиниться на гібриді, який має кращі швидкісні характеристики, ніж гірський, але варто зазвичай дешевше спортивного шосейника. Гірський велосипед стане універсальним рішенням. Він дозволить впевнено почувати себе як на велодоріжці, так і під час заміських прогулянок. Розглянемо кожен з типів.

Гірські велосипеди – спочатку створювалися для їзди по бездоріжжю, гірській та пересіченій місцевості Сьогодні це найпопулярніший тип велосипеда, використовується як універсальний. Відрізняються широкими покришками з «позашляховим» малюнком протектора, великим числом швидкостей, наявністю амортизаційної вилки, яка гасить удари. Мають надійну конструкцію. Можуть бути «даунхильні» (швидкісний спуск) і «крос-кантрі» (для їзди по будь-пересіченій місцевості).

Міські велосипеди – підійдуть для комфортних прогулянок по дорогах з хорошим покриттям. Як правило, мають зручне сідло і регульований кермо, менше число швидкостей, ніж гірські і шосейні. На велосипеді зручно їздити в повсякденному одязі. Часто обладнуються багажником, кошиком, дзвінком, крилами і захисним кожухом для ланцюга. Посадка велосипедиста пряма. Вся конструкція призначена для забезпечення комфорту на шкоду швидкості і маневреності.

Дорожні велосипеди – створені для нечастих поїздок на невеликі відстані. Рама середня або важка, що робить велосипед кілька «неповоротким». Дуже часто на таких велосипедах одна передача (швидкість). Є багажник, корзина, дзвінок, крила, захист ланцюга. Переваги дорожніх велосипедів – проста конструкція, нескладний ремонт і невисока ціна.

Кількість швидкостей
Найчастіше в велосипедах від 1 до 33 швидкостей. Їх число залежить від кількості зірок спереду (в системі) і ззаду (в касеті). Перемноживши ці цифри, ми дізнаємося максимальну кількість швидкостей, які можна включити на велосипеді. Якщо, наприклад, спереду 3 зірки, а ззаду 7, то велосипедисту доступна 21 швидкість. Часто це позначають цифрами: 1×7, 2×9, 3×10 і т.д. Ззаду на касеті найчастіше буває 5 – 11 швидкостей.

Навіщо потрібні різні швидкості?
При перемиканні передач ланцюг велосипеда перекидається з одних зірок на інші, змінюється передавальне відношення і зусилля на педалях. Поїздка стає комфортніше, можна економити сили на підйомі, ефективно розганятися, плавно гальмувати і т.д.

Тип гальма велосипеда
У велосипеді може бути один або два гальма. Одним гальмом (ножний) найчастіше оснащуються прості моделі з фіксованою передачею (дитячі, дорожні і міські велосипеди). Щоб загальмувати, потрібно натиснути на педалі у зворотний бік. Сьогодні найчастіше на кожне колесо встановлюється окремий гальмо. Вони бувають:

ободні – обід колеса з двох сторін стискається спеціальними колодками;
дискові – до втулки колеса прикріплений гальмівний диск, який стискається колодками. Дискові гальма можуть бути механічними (колодка управляється спеціальним тросом) і гідравлічними (колодка стискається за рахунок тиску рідини);
долерні – зроблені за аналогією автомобільних гальм. Механізм знаходиться всередині втулки і не схильний до впливу погодних умов. Гальмування ефективно, але такий гальмо не витримує жорсткої їзди.
Всі види гальм при правильному налаштуванні і експлуатації дуже ефективні. Однак вважається, що дискові гальма надійніші і довговічніші ободних. Різниця (крім ціни) між дисковими механічними і дисковими гідравлічними для звичайного користувача буде непомітна.

Амортизація велосипеда
Амортизація дозволяє з більшим комфортом їздити по нерівній дорозі, вибоїнах, купинах. Спеціальні пристосування гасять удари, позбавляючи велосипедиста від зайвої тряски і покращуючи керованість. Обхід ями і вибоїни на дорозі, не втрачаючи контакту з поверхнею.