Як вибирати одноразовий посуд?

Одноразова посуда від Лукфорт – знахідка для пікніків і не надто манірних домашніх прийомів. Адже після використання їх можна просто викинути разом із залишками їжі, не обтяжуючи себе миттям. У будинках, де одноразовий посуд використовується постійно, полегшується не тільки власне сервірування столу, а й зберігання домашнього майна: для сервізів не потрібно шукати додаткового місця. А заради разів у кілька років особливо урочистих домашніх заходів фарфор можна взяти на прокат у фірмі, що займається обслуговуванням свят.

З якого пластикового посуду можна пити і їсти гаряче?


Одноразовий посуд найчастіше роблять із полістиролу та поліпропілену. Посуд із полістиролу має маркування PS, легко ламається, його колір зазвичай білий або інший яскравий. Поліпропіленова – частіше прозора, з маркуванням PP, вона краще гнеться та майже не ламається.
Цей посуд відрізняється за своїми властивостями. За температури вище 80 градусів полістирол починає виділяти токсичні речовини. Тому для гарячих напоїв та їжі цей посуд не призначений. Не варто застосовувати її і для тривалого (протягом місяця і більше) зберігання спиртовмісних рідин.
Для чаю або кави краще використовувати прозорі поліпропіленові стаканчики або посуд зі спіненого полістиролу (товстостінний, схожий на пінопластовий). Остання просто не має шансу нагрітися до небезпечно високих температур через свою структуру.

Поліпропіленовий посуд можна також використовувати в світохвильовці, так як її температура плавлення – близько 140 градусів, і в НВЧ-печі вона не пошкоджується навіть при контакті з окропом.

Тарілки з поліпропілену зустрічаються рідко – відповідно, для гарячих страв більш гігієнічним варіантом буде традиційний посуд або тарілки з щільного паперу. Хоча санітарні служби не забороняють і полістирольний варіант, враховуючи, що навіть гаряча їжа рідко має температуру вище за критичну і швидко остигає.

Про поліпропіленові прозорі стаканчики теж ходять погані чутки: нібито, вони розкладаються в присутності алкоголю. Однак наукових підтверджень даним чуткам немає: поліпропілен відноситься до хімічно стійких пластиків, розчиняється тільки в ароматичних вуглеводнях (таких як бензол і толуол) і може застосовуватися не тільки для виготовлення одноразового посуду, а й для виробів медичного призначення.