Що таке фундаментальний аналіз і для чого він потрібний

За допомогою такого аналізу можна оцінити стан емітента та привабливість його акцій на основі дослідження фінансових показників компанії. Його проведення дозволяє часто укладати вигідні угоди. Використовується методика найчастіше довгостроковими портфельними інвесторами, одним із найяскравіших серед яких є Уоррен Баффетт. Такі інструменти допомагають фінансовим аналітикам інвестиційних та консалтингових компаній визначати цінові показники та давати поради клієнтам.

Фундаментальний аналіз: у чому суть

Під поняттям «фундаментальний аналіз» мають на увазі метод прогнозування вартості акцій емітента над ринком. З цією метою проводиться вивчення фінансових та виробничих показників її діяльності.

Методика спирається на макроекономічні індикатори та індекси ділової активності.

Навіщо варто вивчати методи фундаментального аналізу

Фундаментальний аналіз https://ffin.ua/tekhnichnyi-ta-fundamentalnyi-analiz за посиланням можна записатися на заняття з курсу) допомагає визначити справедливу вартість паперів, що звертаються на біржі. Коли вона вища за ринкову, то можна говорити про недооціненість паперів. Зворотна ситуація вказує на те, що актив переоцінено. У такому разі інвестувати у нього невигідно. Подібна стратегія дає можливість інвестору вкладатися в акції, на яких можна заробити в перспективі.

Наведемо приклад: якщо після проведення такого аналізу акції оцінили в $50, а на ринку вони торгуються по $30, то такий актив вигідно купувати. Коли вартість цінних паперів досягне справедливої ​​ціни (вважається, що у довгостроковій перспективі ринок цього прагне), можна зафіксувати дохід. Переоцінені акції не варто тримати у портфелі.

Які вигоди отримує інвестор при застосуванні фундаментального аналізу

Плюси методики:

  1. Можливість оцінити успішність роботи та фінансовий стан компанії. Прихильники стратегії спершу оцінюють бізнес і вже після цього акції.
  2. Порівняння провідних емітентів. Це дає можливість інвестувати в компанію, яка у майбутньому випередить своїх конкурентів та вийде у лідери.
  3. Демонстрування цінності активу. Як уже говорилося, найчастіше справедлива вартість відрізняється від ринкової.

За допомогою стратегії можна знайти недооцінені компанії над ринком. Це дозволить створити інвестиційний портфель, що відповідає очікуванням.

Методика може застосовуватися менеджментом компанії з метою оцінки фінансової політики. Це дозволяє зрозуміти, як підвищити інтерес до емітенту, як зміниться ринок при викупі цінних паперів чи додаткової емісії.

Фундаментальний та технічний аналізи: у чому схожість та відмінності

Обидві методики спрямовані визначення руху ціни активу, але роблять це по-різному. У першому випадку зростання та падіння котирувань – це шум, у другому – основні показники. Для прихильників технічного аналізу важливими є коливання ціни. Ті, хто використовують у своїй роботі інструменти фундаментального дослідження, цікавляться справжньою вартістю активу. З їхньою допомогою можна не лише вивчити компанію та сферу її діяльності, а й політичні та економічні чинники.

Багато учасників ринку використовують обидві методики.