Що потрібно знати про сколіоз

Існує безліч видів сколіозу, наприклад, в залежності від місця виникнення, сколіоз може бути шийно-грудний, попереково-грудний, поперековий. За формою розрізняють С-подібний (він буває правобічний і лівобічний), S-образний і Z-подібний сколіоз.

Сколіоз часто буває безсимптомним. Викривлення хребта саме по собі може бути дуже незначним, щоб бути поміченим навіть наглядовими батьками. Одними з перших ознак можуть бути: сутулість, що виступає і несиметричні лопатки, розташування плечей або стегон на різному рівні, деформація грудної клітки, виникнення болю в спині з посиленням після нетривалої ходьби або стояння.

На ранніх етапах розвитку лікування сколіозу у дітей можна проводити за допомогою фізичних вправ і носінням спеціального коректора постави.

При сколіозі необхідно щодня протягом 20-30 хвилин виконувати комплекс фізичних вправ, спрямованих на зміцнення м’язів спини і збереження нормальної рухливості хребта. Комплекс фізичних вправ при сколіозі підбирається строго індивідуально, залежно від стану і вигляду сколіозу. Дуже ефективно при сколіозі сучасний напрямок фітнесу – пілатес. Плавність і м’якість рухів, ефективне розтягнення, елементи йоги – все це дуже благотворно впливає на хребет при сколіозі. Зміцненню м’язового корсету сприяє плавання. Заняття в басейні поєднують з дихальною гімнастикою і аквааеробікою. При відсутності протипоказань ефективний масаж спини, який спрямований на нормалізацію тонусу ослаблених або надмірно напружених скелетних м’язів. В якості допоміжних засобів застосовуються фізіолікування: душ Шарко, УВЧ-терапія, фонофорез, грязелікування. Різні методи дозволяють знизити больовий синдром, усунути запалення в м’язових тканинах, зміцнити м’язовий корсет. Оптимальний комплекс процедур підбирається лікарем.

Для профілактики сколіозу дуже важливо дотримуватися раціонального харчування:

  • важливо вживати достатню кількість продуктів, багатих білками, особливо, якщо сколіоз виявлено у дитини. Слід зазначити, що білки тваринного походження найбільш повноцінні за амінокислотним складом, тому м’ясо (кролик, яловичина, індичка, куряче м’ясо, нежирна баранина), риба (м’ясо тунця, горбуші, палтуса), морепродукти, кисломолочні продукти, яйця повинні зайняти гідне місце в харчуванні. Джерелами білка також є горіхи, квасолю, горох;
  • обов’язково вживання достатньої кількості фруктів і овочів, так як вони містять максимум вітамінів і мікроелементів;
  • корисно урізноманітнити раціон кашами, а також макаронними виробами, так як вони не тільки є вуглеводами і насичують організм енергією, а й містять корисні речовини, такі як мідь, бор, залізо, магній;
  • рекомендується збільшити споживання продуктів з вітаміном Е, так як він є антиоксидантом і бере участь у формуванні кісткової тканини. Вітамін Е міститься в рибі, горіхах, сухофруктах (куразі і чорносливі), шпинаті, обліписі, щавлі, вівсянці і ячної крупі;
  • вживання вітаміну D позитивно впливає на ріст кісткової тканини, він міститься в деяких жирних сортах риби (скумбрія, сьомга, тунець, оселедець), в курячих яйцях, сметані та вершковому маслі;
  • корисно додати в раціон морепродукти і морську капусту, так як вони містять фосфор і поліненасичені жирні кислоти, які зміцнюють хребет;
  • дуже важливо їсти більше молочних продуктів, сиру, сиру, різних видів горіхів, бобових, вівсянки і ячної крупи, так як вони збагачують організм кальцієм, який грає важливу роль у формуванні кісток;
  • при сколіозі дуже важливо додати в свій раціон продукти з вітаміном С, наприклад, чорну смородину, шипшину, солодкий перець, цитрусові, ківі, обліпиху, жимолость, капусту різних видів і суницю. Користь даного вітаміну в його важливої ​​ролі при утворенні кісткової тканини;
  • вживання продуктів з вітаміном А допомагає організму засвоювати кальцій і фосфор, які необхідні для формування і зміцнення кісток. Джерела даного вітаміну – морква, обліпиха, абрикоси, жовта гарбуз, яйця, печінку риб і тварин;
  • також організм потребує цей період у вітамінах групи В, при цьому особливо корисними є вітаміни В1, В2, В6 і В12, які беруть участь в обмінних процесах в організмі. Їх джерелами є бобові, шпинат, пшеничний хліб, гречка, печінка тварин, яловичина, нежирна свинина, волоські горіхи, картопля, рослинна олія.


Існують і продукти, які не рекомендується вживати в їжу при сколіозі:

  • жирна, копчена їжа, солодке і борошняне призводять до розвитку ожиріння і, як наслідок, до додаткового навантаження на хребет;
  • надмірне вживання солі і жирів тваринного походження негативно впливає на суглоби і кістки;
  • рекомендується обмежити споживання міцного чорного чаю і кави, оскільки кофеїн, який в них міститься, вимиває кальцій з кісток;
  • протипоказані алкоголь і куріння, так як вони отруюють організм токсинами.