Чи можна купити бюджетний смартфон із гарною камерою?

Чи можливо зараз знайти смартфоны недорого та з хорошою камерою? Технології активно розповсюджуються від флагманських моделей до більш доступних моделей телефонів. Особливо це стосується камер — найпомітнішого компонента смартфонів із погляду маркетингу.

Якщо у флагманських смартфонах універсальні камери, то моделі дешевше роблять компромісними: вони виявляються урізаними по набору можливостей, але можуть отримати деякі фішки найдорожчих пристроїв. Наприклад, realme X3 SuperZoom має перископічний зум з 10-кратним гібридним збільшенням і оптичною стабілізацією в телефото-модулі. При цьому його основний модуль позбавлений оптичної стабілізації, а на ультраширококутному за умови нестачі світла занадто багато шумів.

Камера у доступному смартфоні – це завжди компроміс. Визначте, які параметри та можливості у вас у пріоритеті, і виберіть відповідний пристрій. У разі інших характеристик доведеться змиритися з тим, що вони поступатимуться конкурентам: безкомпромісних фотофлагманів тут немає.

Параметри порівняння: на що звертати увагу при виборі камери у бюджетному смартфоні

Дозвіл у мегапікселях

Роздільна здатність – основний параметр камери, до якого привертають увагу маркетологи. Частково він дійсно впливає на якість зйомки – чим вона вище, тим краще зображення зберігає якість зі збільшенням та кадруванням. Тим більше в 2022 є багатий вибір пристроїв з різними дозволами: 12, 16, 48, 64, 108 Мп.

Кількість камер

Ідеальний простір для маркетологів. Наявність чотирьох камер свідчить про те, що смартфон сучасний і в ньому реалізовані найновіші можливості.

Однак насправді число модулів говорить лише про дату випуску (останні два роки), але не якість пристрою. Наприклад, у них додають макросенсори з роздільною здатністю 2 Мп і без автофокусу. Найчастіше це даремні датчики, при зйомці на які виходять непридатні для публікації в соцмережах фото. Вони змащуються, “шумлять” – легше знімати на основний модуль.

Інший модуль — датчик аналізу глибини різкості створення ефекту розмиття фону в портретному режимі. У 2022 році смартфони вміють створювати його на програмному рівні за допомогою лише головного модуля. Тому датчик глибини різкості теж зайвий у бюджетних пристроях.

А ось телефото-сенсор робить смартфон до 45 000 рублів елітарним у своїй ціновій категорії, тому що його наявність тут – рідкість. Він дозволяє робити фотографії з оптичним зумом. Наприклад, із ним зручніше фотографувати віддалені об’єкти.

Фронтальна камера

Роздільна здатність передніх камер може становити від 12 до 32 Мп. Тут діє закон, який нав’язують нам маркетологи: чим воно більше, тим якісніші знімки ви отримаєте. Ми особливо дбаємо про власний зовнішній вигляд на селфі, камера з високою роздільною здатністю дозволяє кадрувати та обрізати знімки без втрати якості.

Також у 2022 році у фронтальних камер можуть бути два кути огляду — для одиночних та групових селфі (звичайний та широкий відповідно). При зйомці на другий кадр міститься набагато більше деталей, це робить камеру більш універсальною. Інший програмний ефект – “згладжування шкіри”. Його краще не використовувати, тому що вбудовані ефекти знижують якість знімка.

Відеозйомка

Оптимальні параметри відеозйомки – 1080P 60 FPS. Якщо поставити значення вище Full HD, то цифрова та оптична стабілізація перестануть працювати, а значить, якість зйомки впаде через велику кількість коливань. Єдиний сценарій, де така зйомка є застосовною, — на штативі.

Але важливо розуміти, що зйомка в роздільній здатності 4K займатиме ще й набагато більше місця у сховищі. Отже, потрібно буде заздалегідь потурбуватися великим обсягом пам’яті (наприклад, докупити флешку, якщо в смартфоні є для неї слот).

Характеристики зйомки

  • АвтофокусЙого наявність є обов’язковою. Без нього знімки виходять плоскими та змащеними. Наприклад, він відсутній майже у всіх макромодулях — відповідно вони виявляються майже непридатними до використання. Вибираючи смартфон, дивіться, щоб автофокус був в ультраширококутному сенсорі.
  • Оптична стабілізація зображенняЗавдяки їй зображення майже не трясеться, коли ви знімаєте відео на ходу. Ролик виходить максимально плавним. Це преміальний параметр, який є в одиницях доступних фотофлагманів. Наприклад, вона є в основному модулі Samsung Galaxy A52 – як наслідок, це найкращий смартфон для зйомки відео за свою ціну.У сегментах від 45 000 рублів наявність оптичної стабілізації потрібна. Альтернатива їй – цифрова стабілізація, коли софт обрізає краї відео та компенсує коливання на програмному рівні. Вона є майже у всіх доступних смартфонах, але за якістю значно поступається оптичною.
  • HDR-режимЙого наявність у будь-якому доступному смартфоні сьогодні є обов’язковою. За допомогою цієї технології фотографія виходить більшою, тому що світло рівномірно розподіляється по всьому знімку. Світлі ділянки не бликують, а темних зберігається деталізація.
  • Оптичний та цифровий зумРідкісність серед смартфонів дешевше 45 000 рублів. Оптимальне значення оптичного зуму – триразове. При двократному збільшенні справляється і головний модуль, і з трикратним зумом якість зберігається при великому збільшенні.

Процесор, акумулятор, пам’ять

  • У випадку вибору процесора важливо дивитися на його продуктивність. Оптимально, щоб він набирав від 300 тисяч балів у бенчмарку AnTuTu. Наприклад, realme 8i за 22 000 рублів видає 350 тисяч балів. Звісно, ​​бенчмарки – це не головний показник. Але він як мінімум наочно демонструє потенціал девайсу.
  • Оптимальна ємність акумулятора – 5000 мА*год. З нею смартфон працює при помірному навантаженні (музика, соцмережі, месенджери) півтора-два дні. Опускатися можна до 4500 мА * год, 4000 мА * год вже вважається мало.
  • Об’єм вбудованої пам’яті повинен становити хоча б 64 Гб, але ще краще – 128 Гб. Якщо вам важлива фотозйомка, швидше за все, ви зберігатимете безліч фото. Тоді така ємність дозволить на рік-півтора забути про чищення сховища. Якщо в телефоні є слот для картки пам’яті, це повністю вирішить проблему нестачі місця.