Чи варто купувати айфон 14 замість айфон 13?

Цього року настала черга айфон 14 зайняти місце флагмана. Новий телефон має низку нових функцій порівняно зі своїм попередником, iphone 13 128 . Серед них дві модернізовані об’єктиви задньої камери та нова функція екстреного виклику допомоги через супутник. Однак, з дуже схожим дизайном і тим самим внутрішнім процесором, чи виправдовують ці зміни купівлю айфона 14-й замість айфон 13-й ? 

Порівнюємо графіку

Якщо ви бачили айфон 13 раніше, то ви вже точно знаєте, як виглядає айфон 14. На цей раз Apple не внесла жодних суттєвих змін у дизайн смартфона. Айфон 14 має ті ж квадратні сторони, що і його попередник, і той самий модуль камери з двома задніми об’єктивами, розташованими по діагоналі.

Те саме стосується і дисплея флагмана. При 6,1 дюймах та OLED-дисплеї Super Retina XDR він навіть містить ту саму кількість пікселів, що і iPhone 13: 2532 x 1170. Таким чином, користувачі будуть насолоджуватися тією ж чіткою та плавною графікою незалежно від їх вибору, хоча жоден з їх не може похвалитися частотою оновлення 120 Гц (як айфон 13 Pro та айфон 14 Pro). 

Обидва пристрої також однаково стійкі до ударів долі та людини. Кожен із них оснащений захисним керамічним склом, а також має клас захисту від пилу та води IP68. Поки що нічия.

Порівнюємо продуктивність

За продуктивністю айфон 14 та айфон 13 також майже не відрізняються. В обох встановлений процесор Apple A15 Bionic і обидва працюють на 4 ГБ оперативної пам’яті. A15, як і раніше, є дуже швидким чіпом, тому обидва будуть відмінно справлятися з 99% завдань, проте не чекайте, що айфон 14 зробить щось, чого не може старий пристрій.

Вони також поставляються з тим самим обсягом вбудованої пам’яті, що й у стандартній комплектації: 128 ГБ. Місце можна збільшити до 256 Гб або 512 Гб на обох пристроях за невелику додаткову плату. У жодному з них немає слота для карт microSD, і навряд чи в айфоні він коли-небудь з’явиться.

Apple заявляє, що айфон 14 може відтворювати відео протягом 20 годин. Однак компанія не ділиться точним розміром батареї нового телефону, тому ми не можемо прямо порівнювати його з айфон 13. Тому, за цими даними, поки теж нічия.

Камери

Айфон 14 має те саме базове налаштування задньої камери з двома об’єктивами, але Apple трохи оновила самі лінзи. 12-мегапіксельний основний (широкий) об’єктив 14-го айфона оснащений великим сенсором та трохи великою кількістю пікселів, а також діафрагмою f/1.5 (на відміну від діафрагми f/1.6 на айфон 13). Він доповнений 12-мегапіксельною ширококутною камерою (ідентичною айфон 13) та новою 12-мегапіксельною фронтальною камерою з покращеним автофокусуванням та покращеною зйомкою при слабкому освітленні.

На цьому етапі не можна сказати, що ці незначні оновлення забезпечать значне покращення якості фотографій. Тим не менш, Apple обіцяє:

  • “покращити в 2,5 рази” фотографії при слабкому освітленні з використанням основного ширококутного об’єктива;
  • “покращити в 2 рази” фотографії при слабкому освітленні на ширококутній камері.

 Тим не менш, не отримавши в свої руки нові пристрої, ми поки що не можемо підтвердити це. Тож теж нічия.

Особливості

У минулому вам, можливо, було важко знайти різницю у спеціальних функціях між айфонами та його безпосереднім наступником. Цього разу це не зовсім так, незважаючи на те, що айфон 14 та айфон 13 практично не відрізняються за багатьма іншими параметрами. iPhone 14 оснащений абсолютно новою функцією екстреного виклику допомоги через супутник, тому він може відправляти екстрені повідомлення навіть без телефонного сигналу. Крім того, в ньому також є функція виявлення аварій – телефон може вимірювати навантаження та удари, і в разі чого викликати екстрені служби.

Такі функції потенційно можуть врятувати життя великої кількості людей, тому, хоча айфон 14 немає інших нових спеціальних функцій, ці два доповнення дають йому перевагу. Якщо вам ці особливості теж критичні, то можете сміливо вставати в чергу за новим пристроєм. Якщо ж ні – не варто міняти свій 13-й айфон на 14-й.