Часті питання про брекети

Установка брекет-систем – це найефективніший спосіб виправити деформацію зубного ряду. Однак багато людей сумніваються, ставити їм брекети чи ні, оскільки процедура викликає багато питань, на які пацієнти не завжди мають відповіді. Як же розібратися в особливостях ортодонтичного лікування та прийняти правильне рішення? Ми зібрали для вас найчастіші питання про брекети, на які відповість ортодонт.

Чи зіпсують брекети зуби?

Емаль здатна псуватися і з брекетами, і без них, проте причиною розвитку карієсу є не ортодонтичні конструкції, а зубний наліт, який накопичується на зубах при неякісному очищенні. Щоб уникнути проблеми, необхідно приділяти особливу увагу гігієні ротової порожнини і регулярно очищати зуби від забруднень.

Встановлення прозорих брекет-систем. Чи ставлять брекети лише одну щелепу?

Якщо вас цікавить, чи брекети ставлять на одну щелепу, відповідаємо – так, це можливо. Лікування частковою брекет-системою може використовуватись у таких випадках:

легка скупченість передніх зубів верхньої чи нижньої щелепи;
закриття щілини між центральними зубами;
вирівнювання кількох неправильно розташованих зубних одиниць;
необхідність перемістити висунуті зуби, які не мають антагоністів.

Чи боляче ставити брекети?

Одне з головних питань, яким ставляться практично всі пацієнти – чи боляче ставити брекети. Процедура є безболісною. Щоб встановити систему на одну щелепу, потрібно близько години. Неприємні відчуття в процесі установки може викликати лише необхідність постійно тримати рота відкритим. Невеликий біль здатний виникати вже після установки дуги – при носінні конструкції зуби зміщуються і тягнуться в положення, куди їх змушує переміщатися дуга, що іноді супроводжується дискомфортом.

Чи доведеться після установки брекетів сісти на строгу дієту?

Перший тиждень після встановлення конструкцій бажано вживати лише м’яку їжу. Далі можна їсти і більш тверду їжу, проте, щоб уникнути пошкоджень системи та розвитку карієсу, варто відмовитися від наступних продуктів:

  • горіхи, насіння;
  • сухарі;
  • льодяники;
  • чіпси;
  • солодощі;
  • їжа з високим вмістом крохмалю;
  • газовані напої.

Тверді фрукти та м’ясо краще нарізати невеликими шматочками. Під забороною іриски і жувальна гумка, оскільки вони можуть прилипати до брекетів і важко піддаються очищенню.

Дієта при носінні брекет-систем. Чи можна легко зробити рівні зуби без виправлення прикусу?

Якісно випрямити зуби без брекетів можна у таких випадках:

  • викривлено лише 1–2 зубні одиниці;
  • у пацієнта алергія на метал чи інші матеріали, у тому числі виготовляють брекети;
  • людині важко дотримуватися правил носіння та догляду за системами.

Виходячи із конкретної ситуації, замість брекет-систем можна використовувати композитну реставрацію, встановлення вінірів, трейнерів чи елайнерів.

Чи можна носити брекети під час вагітності?

Питання, чи можна брекети вагітним є актуальним для будь-якої жінки, яка виношує дитину. Варто одразу зазначити, що вагітність – це не протипоказання до виправлення прикусу. Завдяки зміні гормонального фону зуби жінки стають рухливішими, що дозволяє легше позбутися аномалій. Але якщо вагітна чекає кесарів розтин, особливо під загальним наркозом, лікування варто призупинити і проконсультуватися зі своїм лікарем-гінекологом.

Чи обов’язкове встановлення ретейнерів?

Ретенційний апарат встановлюється після зняття брекетів та дозволяє підтримувати досягнутий результат. Середній час його носіння – від 5 до 10 років, але іноді ритейнер носять все життя. Їх використання є обов’язковим, тому що при відмові від цих конструкцій зуби можуть згодом повернутися до свого попереднього положення.

Чи можна дорослим ставити брекети?

Найкращий вік для коригування неправильного прикусу – від 10 до 17 років. У цей період ортодонтичне лікування є максимально ефективним і займає значно менше часу, ніж у дорослої людини. Однак зуби здатні переміщатися і в молодості, і в похилому віці, тому при здорових яснах і кістках щелепи вік не є обмеженням до носіння брекет-систем.

Скільки триває лікування на брекет-системі?

Щоб зрозуміти, скільки носять брекети, необхідно відштовхуватися від наступних факторів:

  • ступінь викривлення зубів;
  • вік людини;
  • тип використовуваної ортодонтичної конструкції;
  • індивідуальні особливості організму

У середньому при носінні брекет-систем зуби зміщуються на 1 мм на місяць. Приблизну тривалість лікування лікар позначає вже першому прийомі, проте реальний час визначається лише у процесі використання конструкцій. Як показує практика, на повне виправлення прикусу може йти від одного до трьох років.