«Ця мова – це телячий язик.» У Одесі жінка влаштувала скандал в магазині через українську мову.

У Одесі спалахнув мовний скандал. Клієнтів магазину верхнього одягу обурила українська мова продавчині – інформує «Твоя Львівщина», посилаючись на видання «УНІАН».

Відео інциденту можна переглянути на YouTube.

«Ця мова – це телячий язик. Якби ми з вами жили по-людськи, то, мабуть, ми з вами домовлялися, як усі нормальні люди…», – заявила одеситка.

У цей час чоловік вже почав писати скаргу.

Сама ж продавчиня зауважила, що клієнти вільні обирати ту мову, якою їм зручно розмовляти, і ніхто не змушує її переходити на українську.

«А спробуйте ви мене змусити! Чуєте?! Ви знаєте, хто був першими поселенцями у місті, знаєте?!», – заявила клієнтка. Однак історію Одеси вона викласти так і не встигла й продовжила тиснути.

«Звісно, ми маємо право! Ми не розуміємо, чому ми не маємо права у цьому вашому аспекті», – відповіла жінка.

Після образ жінка разом з чоловіком пішли геть.

Нагадаємо, що з 16 січня в Україні набув чинності ряд норм закону про обслуговування споживачів українською мовою. Відповідно до ст. 30 закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, всі постачальники послуг, незалежно від форми власності, повинні обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. За порушення мовного законодавства у сфері обслуговування передбачено штраф від 5 100 до 6 800 грн. Сам закон Верховна Рада прийняла 25 квітня 2019 року, а його статті вводяться поетапно. Штрафувати за відмову спілкуватися з клієнтами українською мовою почнуть з 16 липня 2022 року.