У центрі Львова на місці зруйнованої кам’яниці збудують готель

Сьогодні, 7 лютого, виконавчий комітет Львівської міської ради видав ТОВ «Центр розвитку нерухомості» містобудівні умови та обмеження на будівництво готелю з адміністративно-торговими приміщеннями та підземним паркінгом на площі Міцкевича, 9 .

Йдеться про будівництво готелю висотою 25 метрів на місці зруйнованого будинку позаду пам’ятника Адамові Міцкевичу. Вигляд майбутньої будівлі визначать на міжнародному архітектурному конкурсі. Згідно з попереднім проєктом, на першому поверсі будівлі будуть магазини, а на верхніх поверхах − івент-холл з панорамною терасою, підземний паркінг та дахова котельня.

Володимир Довжинський, ексочільник оновленого ЛКП Археологічно-архітектурної служби м. Львова зазначає, що це будівництво має й інші порушення . В містобудівних умовах прописано, що забудовник має узгодити паспорт опорядження фасаду в управлінні охорони історичного середовища Львівської міської ради.

Однак погоджувати весь робочий проєкт будівництва потрібно в Міністерстві культури України, оскільки ділянка розташована на території об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Те саме стосується й дозвільних документів – забудовник повинен звертатись до ДАБІ України, а не інспекції ДАБК Львова.

Також, без затвердженого історико-архітектурного опорного плану, без проведення археологічних досліджень хочуть збудувати підземний паркінг на місці високого муру.

«Це свідомі намагання все погодити на місцевому рівні, тому що центральні дозвільні органи не підконтрольні Львівській міській раді», − вважає Володимир Довжинський.

На сьогоднішньому засіданні проти рішення виконкому виступив представник Спілки архітекторів. Він просив зняти це питання з розгляду, оскільки воно належить до компетенції Міністерства культури України. На зауваження мер Львова Андрій Садовий відреагував словами: «Ви хочете, щоб там ця яма була ще років десять?»

Забудувати територію на площі Міцкевича, 9 планують вже 20 років. Новий проєкт будівництва з’явився у 2018 році, коли фірма «Центр розвитку нерухомості» отримала містобудівні умови та обмеження. Тоді гранична висота готелю була нижчою за теперішню – 22,4 метри, хоча і вона є абсолютно неприпустиму для території об’єкта ЮНЕСКО. При цьому міська рада не згадувала про відбудову фасаду колишнього будинку, хоча обіцяла це зробити.

Однак 22,4 метри забудовникам виявилося замало і 07 лютого 2020 на засідання виконавчого комітету ЛМР виноситься нове рішення. У цьому варіанті містобудівних умов та обмежень висота готелю зросла вже до 25,00 метрів.

Проєкт будівництва 2018 року

Забудовник готелю «Центр розвитку нерухомості» входить до групи компаній «Універсальна інвестиційна група» бізнесмена Віталія Антонова. Найбільш відомою серед них є ПАТ «Концерн Галнафтогаз» − мережа автозаправок «ОККО».

Нагадуємо, раніше на площі Міцкевича, 9 була кам’яниця, яку знесли в 1997 році через руйнацію. Що було причиною обвалу будівлі досі невідомо. До 2016 року знесений будинок був пам’яткою архітектури національного значення. Зараз на його місці можна побачити рештки старих міських мур.

Вперше про забудову ділянки почали говорити вже у 1998 році. Інвестори будівництва постійно змінювалися: спочатку ним було підприємство «Галінвест», а пізніше − ПАТ «Львівнафтопродукт». У 2005 році право власності на ділянку отримало ТОВ «Центр розвитку нерухомості».

У 2008 році виконком дозволив йому будувати тут готельно-адміністративний комплекс з підземним паркінгом. При цьому забудовник мав провести міжнародний конкурс та погодити проєкт в ЮНЕСКО, однак вже в іншій редакції рішення ці пункти вилучили.

Тодішній проєкт будівництва на площі Міцкевича, 9 викликав значне обговорення серед архітекторів Львова. Основні зауваження стосувалися вигляду майбутньої будівлі − вона була схожа на сусідній будинок «Укрсоцбанку», який називають найпотворнішим у Львові. Реалізувати проєкт не вдалося через судові суперечки зі Спілкою художників України, яка також претендувала на цю ділянку.