У ВР хочуть скоротити кількість депутатів з 450 до 300 і зекономити 72 млн. грн на рік до держбюджету

У Верховній Раді після року перерви повернулися до розгляду документу, який дозволить українцям економити на утриманні нардепів понад 72 млн грн щороку – інформує “Твоя Україна” – посилаючись на видання: “Обозреватель”.

Комітет ВР з питань правової політики завершив розгляд президентського законопроекту щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи.
Документ передбачає скорочення кількості нардепів із 450 до 300. За даними з відкритих джерел, у 2020 році на зарплати народним обранцям витратили 203 млн 106 тис. грн, а це приблизно пів мільйона на кожного (481 294 грн). Отже з прийняттям закону вдасться зекономити понад 72 млн грн до держбюджету щороку.

Також законопроєкт передбачає інші зміни:

– народним депутатом може бути лише та людина, яка володіє державною мовою та постійно проживає на території України не менш ніж 5 років;

– Верховна Рада України обиратиметься лише за пропорційною системою (голосування за кандидата проводиться за партійними списками).

Зараз у парламенті працюють 422 народних обранці, які й будуть вирішувати долю законопроекту. У разі його ухвалення в цілому вони продовжать виконувати свої повноваження до наступних виборів народних депутатів України.

Голосуючи за документ у першому читанні, його підтримали лише 236 народних депутатів. Для ухвалення законопроекту в цілому потрібно не менш ніж 300 голосів, адже це зміни до Конституції. 

“У представників фракції “Голос”, та інших є зауваження до того, що являє собою даний законопроект крім кількісного скорочення депутатів. Та редакція, яка є зараз, призведе до того, що у період виборів у нас буде політичний вакуум, бо до оголошення нових результатів чинний парламент втратить свою легітимність, а самі вибори можна буде проводити в будь-якому вигляді – з Конституції пропонують прибрати вимогу проводити вибори до Ради “на основі загального, рівного, прямого виборчого права, шляхом таємного голосування”. Це небезпечні зміни, за які в парламенті не назбирається 300 необхідних голосів”, – заявив голова фракції “Голос” – Ярослав Железняк.


У профільному комітеті, під час розгляду законопроєекту його підтримали лише депутати зі “Слуги народу”.

“Представники решти фракцій та груп голосували проти або утримувалися. Тобто, якщо навіть вся фракція “Слуга народу” одноголосно виступить за цей законопроєкт, за відсутності підтримки інших депутатів зміни не наберуть необхідної кількості голосів. До того ж усередині фракції також тривають дискусії з цього приводу”, – каже нардеп, член комітету Роман Бабій.

Розглядати законопроєкт у сесійній залі будуть, найімовірніше, поточного пленарного тижня (з 25 січня), адже ухвалити його треба до кінця цієї сесії відповідно до Регламенту ВР.

” У разі прийняття даного законопроекту буде виконано суспільний запит на зменшення кількості народних депутатів. Звичайно, у такому разі на кожного народного депутата буде “випадати” більша кількість виборців. Однак норма про 450 нардепів вводилася в той час, коли населення України складало близько 52 млн. Зараз йдеться про приблизно 40 млн. До того ж нинішній рівень комунікаційних каналів та дистанційного зв’язку зменшує необхідність для депутата особисто фізично бути “поруч із виборцем”, – повідомив Бабій.

Після ухвалення документа будуть створені експертні групи для напрацювання змін до інших нормативних актів, які забезпечать повноцінне функціонування робочих механізмів ВР із меншою кількістю депутатів.


“Існує можливість, що наступне скликання ВР так само ініціює зміну кількості нардепів – повернути 450, зробити її ще більшою, а може, й меншою. Для цього потрібно буде повністю пройти процедуру внесення змін до Конституції. Поточному ж скликанню у разі ухвалення законопроекту знову змінювати кількість нардепів буде заборонено”, – резюмував Бабій.

Критики законопроекту серед причин неможливості його ухвалення називають те, що Конституційний Суд України, коли розглядав проєкт закону, висловив певні “зауваження” до нього. Зокрема зазначав, що доцільно відразу ж внести зміни й до інших положень Конституції, які прив’язані до тієї чи іншої кількості нардепів.