Учнів не можна примушувати збирати листя та мити школу – омбудсмен

Санітарний регламент, який набув чинності з 1 січня 2021 року, змінив правила прибирання учнями школи.
Раніше учні 2-4 класів могли допомагати з прибиранням школи, а учні 5-12 класів – з прибиранням ділянки. Новий регламент не дозволяє такі прибирання, а лише створює правило, що учні повинні тримати власне робоче місце в чистоті, прибирати за собою. Також старшокласники можуть поливати рослини та робити вологе прибирання поверхонь навчальних приміщень без миючих засобів (крім вікон та підлоги).

Про це інформує Твоя Львівщина посилаючись на сайт “Главком” та сайт Освітнього Омбудсмена України.

Новий навчальний рік не лише дозволив повернутися учням до очного навчання у школах, а й, на жаль, став “хорошою” можливістю для деяких вчителів, керівників закладів загальної середньої освіти, представників місцевих влад, зокрема, освітніх управлінців використовувати під час уроків примусову дитячу працю.

Такі історії останнім часом почастішали в медіа та у соціальних мережах: приміром:
— заготівля (саджання, догляд та збір урожаю) овочів, ягід та городини на зиму учнями та педагогами;
— носіння важких предметів, зокрема гарбузів, під час уроків;
— прибирання парку учнями та студентами зі всього міста в урочний час.

“У школі діти повинні здобувати знання, а не перетворюватися в робочий ресурс школи, міста або селища.”, – зазначає освітній омбудсмен Сергій Горбачов.



Нагадаємо, що залучення здобувачів освіти під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми заборонено (частина 5 статті 53 Закону України “Про освіту”)


Варто також розрізняти примусову працю та добровільне волонтерство. Діти можуть добровільно допомогти, але це має відбуватися лише в позаурочний час.

Також омбудсмен нагадує, що вікові обмеження та порядок застосування праці дітей визначаються статтею 21 закону “Про охорону дитинства” та законодавством України про працю.

Горбачов наводить успішний приклад Миргородської громади, яка організувала для молоді оплачувані громадські роботи під час літніх канікул.