Уряд більше не регулюватиме ціни на газ – Шмигаль

З 20 травня, уряд більше не регулюватиме ціни на газ для теплокомуненерго- інформує «Твоя Україна». Посилаючись на видання «Уніан». 

Ціни диктуватиме конкурентний ринок блакитного палива.

Про це під час засідання уряду сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Від завтра уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго і не зобов’язує “Нафтогаз” продавати блакитне паливо для них за фіксованою ціною”, – заявив він.

Як стверджує Шмигаль  це дозволить нам стати на крок ближче до створення повноцінного ринку газу.

“Тепер всі теплокомуненерго, більшість з яких належать місцевій владі, будуть укладати контракти з газопостачальними компаніями самостійно. На тих найкращих умовах, які будуть на ринку”, – резюмував він.

Спецзобов’язання на ринку газу. Що відомо:

  • Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” на квітень встановила оптову ціну на газ для виробників теплової енергії на рівні 6,52 грн за кубометр, що на 4% вище, ніж вартість газу для теплокомуненерго в березні.
  • З 1 травня 2021 року завершується дія Положення про покладання спеціальних зобов’язань (ПСЗ) на суб’єктів ринку природного газу. Таким чином, теплокомуненерго мають самостійно вибрати собі постачальника.
  • Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг” направила великим виробникам теплової енергії пропозиції щодо укладення контрактів на постачання газу на комерційній основі з 1 травня 2021 року за ціною 8,33 грн за куб. м, що на 6% більше, ніж у квітні.
  • 30 квітня 2021 року Кабінет міністрів продовжив режим спеціальних зобов’язань на ринку газу, згідно з яким теплокомуненерго купують газ за регульованою урядом ціною.
Фото ілюстративне