Уперше в Україні лікарі міської лікарні імплантували механічне серце

В Олександрівській клінічній лікарні Києва кардіохірурги провели операцію з імплантації механічного серця (LVAD). Це перша така операція в Україні, виконана на базі муніципального медичного закладу.  Про це пише Твоя Україна із посиланням на пресслужбу київського міського голови.

Пацієнту, якому зробили операцію, 67 років, він киянин. Чоловік страждає на важку форму серцевої недостатності, переніс кілька інфарктів. Останній місяць, зважаючи на тяжкість стану, перебував на стаціонарному лікуванні.

Оперували хворого кардіохірурги Олександрівської лікарні, які пройшли відповідне навчання за кордоном та отримали сертифікати спеціалістів з імплантації механічного серця. Вартість операції – близько п’яти мільйонів гривень, а саме серце коштує 4,5 мільйона. Для пацієнта пересадка була безкоштовною завдяки програмі «Здоров’я киян», яку фінансує місто. Тривала операція три години.

«Серце не працювало. Чоловік не міг далеко ходити та постійно перебував у лікарні. Ми вводили необхідні ліки, щоб підтримувати роботу серця. Тепер пацієнт може літати у будь-який куточок світу. Він живе, як зі звичайним механічним клапаном. Раніше ці механічні серця були перехідним етапом до трансплантації. Сьогодні ж це – окрема альтернатива. І пацієнти живуть багато років із такими серцями», – розповів завідувач кардіологічного відділення Олександрівської лікарні Віктор Клюзко.

Механічне серце, яке отримав киянин, вироблене в США. За кошти міського бюджету наразі придбано два таких серця. Друге невдовзі імплантують ще одному пацієнту.