Українцям збираються списати борги за комуналку! У парламенті зареєстрували законопроєкт.

У парламенті зареєстрували законопроєкт, яким пропонують списати борги за комунальні послуги населення, які накопичилися станом на 1 січня 2020 року.

За даними Державної служби статистики, станом на 1 січня 2020 року заборгованість населення за житлово-комунальні послуги досягла 63,7 мільярдів гривень.

Автори такої законодавчої ініціативи пропонують списати заборгованості населення за такі види послуг:

  • за природний газ перед постачальниками природного газу для потреб побутових споживачів;
  • за централізоване опалення і постачання гарячої води, послуг населенню суб’єктами господарювання, які є виконавцями цих послуг;
  • за постачання електричної енергії для кожного класу споживачів перед відповідними постачальниками послуг.

Списання заборгованості, відповідно до цього проєкту закону, здійснюватиметься у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Адвокат, кандидат юридичних наук Денис Головін вважає, що вірогідність ухвалення цього законопроєкту вкрай низька, оскільки він популістичний, а не реалістичний.

Не думаю, що держава готова надрукувати 50 мільярдів гривень та витратити їх на компенсацію цих послуг. Якщо не компенсувати ці витрати постачальникам послуг, настане комунальний колапс. Власне, у світі подібної практики немає,

– переконує адвокат Головін.

У директора Інституту міста Олександра Сергієнко виникає логічне запитання до авторів новації – хто компенсує підприємствам понесені ними витрати.

Такі речі категорично неможна робити. Хоч подібні ініціативи й були на початку 1990-х років. Тоді була ще гірша ніж зараз кризова ситуація, тоді думки як експертів, так і чиновників були єдині – цього не можна робити, – наголошує Олександр Сергієнко.