Україна та Іран домовились посилити взаємодію у розслідуванні щодо катастрофи літака МАУ

Також сторони погодилися з необхідністю максимально уникати політизації питання технічного розслідування.

Олексій Данілов – секретар Ради національної безпеки і оборони України і Алі Шамхані – секретар Вищої ради національної безпеки Ісламської Республіки Іран у Тегерані обговорили питання щодо катастрофи літака МАУ.

Прес-служба РНБО повідомляє, що Шамхані висловив співчуття сім’ям загиблих в авіакатастрофі та наголосив на готовності Ірану до співпраці у розслідуванні ктастрофи. Також секретар РНБО України подякував іранській стороні за сприяння групі українських експертів, які працювали на місці трагедії.

«Сторони погодилися з необхідністю максимально уникати політизації питання технічного розслідування і домовилися про необхідність інтенсифікації взаємодії експертів та спеціалістів», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що 8 січня, в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. Через три дні президент Ірану офіційно визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування «злили» українським ЗМІ.

4 лютого країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ заявили, що вимагають від Ірану негайно передати групі «чорні скриньки» зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не має наміру віддавати «чорні скриньки» зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхні дані без участі зацікавлених сторін.