Три найкращих супи для смачної зимівлі від Євгена Клопотенка

Що найкраще зігріває і дарує гарний настрій у холодну пору року? Звісно ж гарячий супчик. Пропонуємо три найсмачніших рецепти від кулінарного експерта “klopotenko.com

СИРНИЙ СУП

Час підготовки: 5 хв.
Час приготування: 30 хв.
Порції: 3-4

Складові:
3 шт. Картопля

1,5-2 шт. Морква

2 зубчика Часник

½ шт. Ріпчаста цибуля

1 шт. Куряча гомілка

1 шт. Томат

1-1,5 л Вода

200 г Сир
 (Тенеро Комо)
2 ст. л. Соняшникова олія
за смаком Сіль та перець

ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ:

  1. Підготуйте всі овочі. Моркву (1,5-2 шт.) наріжте півкільцями, 2 зубчики часнику роздушіть ножем, половину цибулини наріжте досить товстими четвертинками.
  2. У сотейнику розігрійте 2 ст. л. соняшникової олії і злегка підрум’яньте моркву, цибулю і часник протягом 2-3 хвилин.
  3. Я використовую для цього супу молоду картоплю. Очистіть 3 картоплини і розріжте навпіл або наріжте четвертинками. Додайте картоплю до інших овочів і готуйте ще протягом 2-3 хвилин.
  4. Тепер покладіть в сотейник курячу гомілку, так бульйон вийде більш насиченим і ароматним.
  5. Влийте 1-1,5 л води в залежності від особистих уподобань за густотою супу. Мені подобається більш густий суп, тому я додаю 1 л. Готуйте бульйон 20 хвилин. Доведіть смак сіллю і перцем.
  6. Томат (1 шт.) наріжте великим кубиком і поставте в холодильник. Це дуже важливий момент для балансу гарячого супу і холодних томатів при подачі.
  7. Твердий сир Тенеро (200 г) натріть на крупній тертці. Готовий бульйон зніміть з плити і дістаньте курячу гомілку. Перебийте бульйон блендером до стану пюре.
  8. Додайте до бульйону натертий сир і поверніть сотейник на плиту.
  9. Постійно помішуючи, варіть ще 2-3 хвилини, щоб сир розплавився і утворилася однорідна сирно-овочева суміш.
  10. У порційну тарілку налийте гарячий суп і додайте до нього кубики охолодженого томата.
  11. Куряче м’ясо відділіть від кістки і додайте трохи м’яса до тарілки. Приправте свіжомеленим перцем за бажанням.
Фото: klopotenko.com

ХАРЧО З ВОЛОСЬКИМИ ГОРІХАМИ


Час підготовки: 20 хв.
Час приготування: 2 год.
Порції: 8-10

CКЛАДОВІ:

400 г Телячі ребра

2 шт. Цибуля ріпчаста

1,5 головки Часник

3 литра Вода

3-4 ст. л. Рослинна олія

300 г Фарш яловичий

100 г Рис

2-3 ст. л. Томатна паста

½ ч. л. Хмелі-сунелі

1 ч. л. Орегано

½ шт. Перець чилі

1-2 шт. Лавровий лист

½ ч. л. Зіра

50 г Волоські горіхи

2-3 ст. л. Ткемали

7-8 гілочок Кінза (опціонально)
за смаком Сіль та перець

Покроковий рецепт:

  1. Яловичі ребра (400 г) добре вимийте і висушіть паперовим рушником. На деко з пергаментом викладіть ребра, ріпчасту цибулю (1 шт.) і часник (1 шт.), розрізані вздовж навпіл.
  2. Запікайте в духовці з температурою 220 градусів протягом 15-20 хвилин. Якщо хочете отримати більш насичений цибулею бульйон, візьміть 2 цибулини.
  3. Потім ребра і цибулю з часником перекладіть в каструлю і залийте 3 л води. Варіть насичений бульйон на середньому вогні протягом 60-90 хвилин до готовності ребер.
  4. Другу цибулину наріжте середнім кубиком. Припустіть на сковороді з невеликою кількістю рослинної олії (3-4 ст. л.) до прозорості протягом 1-2 хвилин.
  5. Додайте фарш (300 г) у сковороду і підрум’яньте його при постійному помішуванні.
  6. Рис (100 г) промийте кілька разів під проточною водою і відправте в сковороду до цибулі з фаршем.
  7. Введіть томатну пасту (2-3 ст. л.) і слайси перцю чилі (½ шт.).
  8. Додайте в сковороду 2-3 ополоника гарячого бульйону з ребер. Протушкуйте отриману заправку під кришкою протягом 5-7 хвилин на тихому вогні.
  9. Прийшов час спецій – додайте орегано (1 ч. л.), хмелі-сунелі (½ ч. л.), зіру (½ ч. л.) і ткемалі (2-3 ст. л.). Посоліть за смаком. Можна вводити спеції на цьому етапі або ж наприкінці, на смаку це не відіб’ється.
  10. Бульйон з ребер з цибулею і часником процідіть. Цибулю і часник приберіть, вони нам більше не знадобляться.
  11. Поверніть проціджений бульйон в каструлю і знову доведіть до кипіння на сильному вогні. Перекладіть в каструлю заправку і зменшіть вогонь до мінімуму. Тушкуйте 15-20 хвилин.
  12. Оберіть м’ясо з ребер і наріжте його невеликими шматочками по 3-4 см. Додайте м’ясо до супу.
  13. Волоські горіхи (50 г) дрібно порубіть і додайте в каструлю. Киньте лавровий лист (1-2 шт.).
  14. Часник (½ головки) очистіть і дрібно порубіть. Додайте часник до супу. Через хвилин 10-15 приберіть суп з вогню і дайте настоятися 20-30 хвилин, щоб він наситився ароматами. При подачі посипте суп подрібненою зеленню кінзи (7-8 гілочок), якщо ви є таким же затятим шанувальником цього божественного аромату, як і я.
Фото: klopotenko.com

КИСЛИЦЯ( суп з реберцями)

Час підготовки: 10 хв.
Час приготування: 45 хв.
Порції: 4-6

Складові:

300 г Свинячі ребра (копчені)

1 шт. Цибуля

¼ шт. Корінь селери

1 шт. Морква

2 шт. Лавровий лист

3 горошини Духмяний перець

3-4 шт. Картопля

300 г Квашена капуста

250 г Слива (свіжа або морожена)

2 зубчика Часник

Кріп (опціонально)

за смаком Сіль та перець

ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ:

  1. Зваріть овочевий бульйон з крупних шматків кореня селери (¼ шт.), моркви (1 шт.), часнику (2 зубчики) та цибулі (1 шт.) з додаванням лаврового листа (2 шт.), духмяного перцю (3 горошини) та солі. При цьому селеру, моркву, цибулю та часник не чистіть, але добре вимийте за допомогою щіточки. Спочатку доведіть воду з овочами до кипіння, а потім варіть на маленькому вогні приблизно 30 хвилин.
  2. Далі вийміть селеру, моркву, цибулю та часник з бульйону. Вони вже зробили свою роботу.
  3. Картоплю (3-4 шт.) очистіть та наріжте невеликим кубиком. Додайте до бульйону.
  4. Коли картопля звариться, додайте копчені ребра (300 г) та варіть ще декілька хвилин.
  5. Після цього додайте до супу квашену капусту (300 г) разом із розсолом.
  6. Сливи (250 г) добре помийте та очистіть від кісточок. Якщо використовуєте морожені сливи, потрібно розморозити їх заздалегідь. Розріжте сливи навпіл та додайте до супу. Варіть кілька хвилин та відставте, щоб суп настоявся. Подавайте кислицю гарячою, прикрасивши зеленню кропу, якщо є бажання.

Фото:klopotenko.com